Bylinkové kuře s česnekovými mačkanými bramborami, omáčka z červeného vína

Vašek zvolil zajímavý postup, kdy stehna pekl chvíli také přímo na roštu trouby.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Václav Paur

Bylinkové kuře s česnekovými mačkanými bramborami, omáčka z červeného vína
Bylinkové kuře s česnekovými mačkanými bramborami, omáčka z červeného vína

reklama

Suroviny

5 kskuřecí stehno
1 kgbrambor
bylinky (tymián, petržel, rozmarýn)
2větší mrkve
petržel
150 mlsmetana na vaření
200 mlčerveného vína
200 mlvody
2 stroužkyčesneku
200 mlvývaru
polníček
olivový olej
citron
máslo
sůl
pepř

Postup

  1. Prvně si vyrobíme bylinkové máslo z čerstvých bylinek soli a pepře. Lehce očistíme kuřecí stehna a opatrně pod kůži napěchujeme bylinkové máslo. Pečící mísu lehce vymažeme máslem, přidáme hezky nakrájenou kořenovou zeleninu a dáme na 180°C péct na 30 minut.
  2. Mezitím si dáme vařit brambory. Po půl hodině vyndáme kuřecí stehna a dáme je na rošt, pod který umístíme pekáč, ve kterém je výpek a maso necháme do křupava dopéct ještě 20 minut. Výpek dáme do rendlíku s červeným vínem, svaříme do hustší konzistence, přidáme pár kousků másla a už nevaříme, necháme jen malinko zahustit.
  3. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme česnek utřený se solí a lehce zakápneme smetanou a opět rozmačkáme (ne na kaši:).
  4. Kořenovou zeleninu na kostičky a polníček zakápneme olivovým olejem a citronem se špetkou cukru a servírujeme.

reklama