Červená čočková polévka se slaninou

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Nikola Petráčková

Červená čočková polévka se slaninou
Červená čočková polévka se slaninou

Suroviny

1rajčatový protlak (nebo rajčata v plechovce)
2rajčata
250 gčervené čočky
1velká cibule
5plátků slaniny
1 lvody (nebo vývaru)
3stroužky česneku
1/2smetany na vaření
římský kmín
zakysaná smetana na ozdobu
zázvor
koriandr
olivový olej
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Nejdříve čočku důkladně několikrát propláchneme a poté dáme dle návodu vařit do litru vody doměkka. Na pánev nalijeme olivový olej a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, nastrouhaný zázvor a římský kmín. Přidáme nakrájená rajčata, která krátce osmahneme, a poté smícháme i s protlakem.
  2. Jakmile čočka změkne, slijeme vodu z hrnce a jeho obsah přesuneme do hrnce s rajčatovým základem. Vše důkladně promícháme a případně dle požadované hustoty můžeme dolít horkou vodou (vývarem). Chvíli povaříme, aby se chutě spojily, můžeme dodat krémovější chuť smetanou.
  3. Na pánvičce opražíme slaninu a polévku servírujeme se lžičkou zakysané smetany, čerstvým koriandrem a kouskem opražené slaniny.

reklama