Chřestová polévka s opečeným toustem

Pan Jaroslav si vlastně splnil úkol týdne, škoda jen, že chřest lépe neočistil, neprovařil nebo nerozmixoval, aby v něm nezbylo tolik vláken.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Paštálka

Chřestová polévka s opečeným toustem
Chřestová polévka s opečeným toustem

Suroviny

300 gchřestu
40 gmásla
30 gmouky
muškátový oříšek
smetana ke šlehání nebo mléko
zelená petrželka
žloutek
sůl

reklama

Postup

Nejprve si chřest u kořene skrojíme, od hlavičky oloupeme a lehce opereme. Hlavičky odkrojíme a uvaříme ve slané vodě zvlášť. Tvrdší časti, nakrájíme na menší kousky, též uvaříme a následně prolisujeme. Vodu z hlaviček i tvrdých části zahustíme máslovou jíškou, povaříme a vložíme prolisovaný chřest, přidáme i celé hlavičky, okořeníme muškátovým oříškem, žloutkem rozmíchaným v mléce a zelenou petrželkou, dle libosti dosolíme.

reklama