Ciabatta s pestem z medvědího česneku

Sára nakonec pečivo koupila, na chatě je upéct nezvládla.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Sára Řezníčková

Ciabatta s pestem z medvědího česneku
Ciabatta s pestem z medvědího česneku

Suroviny

Ciabatta
500 gpolohrubé mouky
200 mlvlažného mléka nebo vody
30 gčerstvého droždí
lžička krupicového cukru
50 gmásla či voňavého domácího sádla
velké vejce + velký žloutek
sůl
Pesto
100- 150 gmedvědího česneku
50 gkešu oříšků, nesolených
50 gstrouhaného sýra (ideálně parmezán)
150 mlolivového oleje
hrubá mořská sůl
špetka kajenského pepře
Reklama

Postup

  1. Ciabatta: Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Nechte ho asi hodinu až hodinu a půl v teple kynout. Podáváme s pestem.
  2. Pesto: Vše dejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké pasty.
  3. Housky: Troubu zahřejte na 190°C. Vykynuté těsto zpracujte a upleťte z něj dvanáct housek. Naskládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem, nechte trochu nakynout a potřete bílkem. Posypte solí a mákem a pečte asi 20 minut dozlatova. Podáváme s máslem a dobrou marmeládou.
Reklama
Reklama