Cibulačka, dýňová polévka, bramboračka

Jídla se rozhodl připravit ve třech variantách, jen moučník v dvou!

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Roman Tomek

Roman Tomek _ polévky
Cibulačka, dýňová polévka, bramboračka

reklama

Suroviny

Cibulačka
5větších cibulí
100 mlbílého vína
2 lžícehladké mouky
bobkový list
50 gmásla
Dýňová polévka
dýně hokkaidó
1cibule
1 lžičkakari
chilli
smetana na vaření
Bramboračka
5brambor
2hrsti hub
2 lžícehladká mouka
majoránka
česnek
mrkev
petržel
vývar
sůl, pepř

Postup

  1. Na másle orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli, pak přidáme víno, které necháme odpařit, zaprášíme moukou a ještě pět minut restujeme. Zalijeme vývarem a necháme asi třicet minut povařit. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s pečivem nebo s krutony.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, chvíli restujeme a zalejeme vývarem. Vaříme cca 15 minut, dokud není dýně měkká, pak přidáme kari, chilli, sůl a pepř. Rozmixujeme. Při mixování přidáváme smetanu a ještě sedm minut povaříme.

  3. Oloupané a pokrájené brambory orestujeme na cibulce, přidáme houby a zalijeme vývarem. Vaříme cca 20 minut, dokud nám brambory nezměknou. Po deseti minutách vaření přidáme mrkev a petržel, sůl a pepř. Ke konci přidáme česnek a majoránku. Zahustíme jíškou nebo moukou rozmíchanou s vodou. Dochutíme a povaříme ještě cca 10-15 minut.

reklama