Čokoládová pěna s malinovou omáčkou

Dezert byl hodně sladký, ale to už tak u čokoládových pohárů bývá…

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: David Vančura

Čokoládová pěna s malinovou omáčkou
Čokoládová pěna s malinovou omáčkou

Suroviny

Tmavá část
200 gčokolády s vysokým obsahem kakaa
50 gcukru krupice
200 mlsmetany ke šlehání
2žloutky
1 lžícekávový likér
Světlá část
200 gbílé čokolády
50 gcukru krupice
100 mlsmetany ke šlehání
2žloutky
Omáčka
400 gmražených malin
čerstvé maliny na ozdobu
5 lžictřtinového cukru
citronová šťáva
Reklama

Postup

  1. Ve vodní lázni nechte rozpustit hořkou čokoládu. Žloutky s cukrem utřete do pěny. Do misky nalijte vychlazenou smetanu a jemně vyšlehejte. Rozpuštěnou čokoládu dejte stranou a ve vodní lázni ještě svižně promíchejte pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidejte pár kapek kávového likéru, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojte. Vyndejte skleničky, naplňte je do poloviny čokoládovou pěnou a dejte zchladit do ledničky.
  2. Mezitím si připravte variantu z bílé čokolády, u které postupujte úplně stejným způsobem. Vychlazenou čokoládu vyndejte z ledničky, navrstvěte na ni pěnu z bílé čokolády a dejte opět zchladit.
  3. Uvařte si malinovou omáčku: zmražené maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr, pokapejte citronovou šťávou a nechte rozvařit. Rozvařenou omáčku přeceďte. Na vychladlou pěnu nalijte malinovou omáčku a ozdobte čerstvými malinami.
Reklama
Reklama