Crème brûlée

Hostitelka je přesvědčená, že se jí klasický francouzský dezert povedl na jedničku, bohužel ani s vanilkovým dezertem nezabodovala u každého.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jana Bartlová

Crème brûlée
Crème brûlée

reklama

Suroviny

350 mlsmetany
65 gkrupicového cukru
125 gžloutků
půlka vanilky
Tartar
jahody nebo jiné letní ovoce
ocet balsamico ocet
cukr moučka

Postup

  1. Crème brûlée: Do smetany nasypeme cukr a za občasného míchání necháme rozpustit. Žloutky smícháme s prohřátou smetanou a vyškrábnutými semínky z vanilkového lusku. Přecedíme přes jemné síto a naléváme do misek tzv. kokotek. Pečeme hodinu ve vodní lázni při teplotě 120°C. Vychladlý dezert posypeme cukrem a opálíme pistoli, aby vznikla karamelová krusta. Podáváme s ovocným tartarem.
  2. Tartar: Jahody zbavíme zelené stopky a nakrájíme je na malinké kostičky, které dáme do misky a zakápneme balsamikovým octem. Opatrně vše promícháme a servírujeme v pokojové teplotě. Můžeme dosladit moučkovým cukrem.

reklama