Crème brûlée

Francouzský vanilkový krém byl i díky flambovací pistoli přesně takový, jaký měl být…

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Lucie Zapalačová

Crème brûlée
Crème brûlée

Suroviny

500 mlsmetany ke šlehání (33%)
1vanilkový lusk
5žloutků
50 gcukru krupice
5lžičky třtinového cukru (na dokončení)
libovolné ovoce na ozdobu
Reklama

Postup

  1. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu spolu s vyškrabaným vanilkovým luskem. Žloutky s cukrem vyšleháme metličkou do pěny. Postupně přiléváme horkou smetanu k žloutkové pěně a společně prošleháme. Směs nalejeme do připravených mističek, které jsme si naskládali do pekáčku, kam jsme nalili asi dva centimetry vody. Pokud se na povrchu směsi utvořila pěna, odebereme ji jemně lžičkou.
  2. Dáme péct do trouby na 120°C a pečeme asi hodinu 20 minut. Po upečení necháme několik hodin (nejlépe přes noc) vychladit v ledničce.
  3. Před podáváním zasypeme lžičkou třtinového cukru a karamelizujeme flambovací pistolí. Ozdobíme ovocem, snítkou máty a podáváme. 
Reklama
Reklama