Dančí hřbet s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královská zelenina

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Jaroslav Sapík

Dančí hřbet s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královská zelenina
Dančí hřbet s ostružinovou omáčkou, krupicové noky, královská zelenina

reklama

Suroviny

800 gočištěného dančího hřbetu
1 kgostružin
3 dclportského vína
200 mldemi glace (silný zredukovaný vývar z masa, kostí a zeleniny)
sůl
tlučený pepř
Ostružinová omáčka:
ostružiny
portské víno
demi glas
cukr
sůl
Krupicové noky:
2 dclmléka
200 gdětské krupičky
2žloutky
2vejce
5 clrozpuštěného másla
sůl
Královská zelenina:
250 gmrkve
100 gceleru
100 gpravé petržele

Postup

  1. Dančí hřbet osolíme a opepříme, zprudka opečeme ze všech stran a dáme do trouby na 75 °C na 120 minut táhnout.
  2. Ostružinová omáčka: Ostružiny rozvaříme s portským vínem, zredukujeme omáčku vařením, poté propasírujeme, přidáme demi glas, sůl – cukr přidejte dle chuti.
  3. Krupicové noky: Mléko přivedeme do varu, osolíme, vsypeme krupici = odpalované těsto. Necháme chvilku odpočinout, vmícháme do těsta vejce a žloutky, máslo a propracujeme v hladké těsto. Lžící vykrajujeme noky, které dáváme do vroucí vody vařit na 7 minut.
  4. Královská zelenina: Zeleninu nakrájíme na menší hranolky, dáme na pečicí papír, osolíme, ocukrujeme a pečeme v troubě při teplotě 150 °C 20 minut. Před podáváním ještě orestujeme na pánvi s trochou másla.

reklama