Dančí kýta se svíčkovou omáčkou s brusinkami a černým jeřábem, knedlík
Svíčková ze zvěřiny, kterou ulovil manžel hostitelky, nechutnala všem stejně, jak už to tak u svíčkové bývá. Pro Lenku byla například moc kyselá a ostrá po hořčici.
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1,5 kg | daňčí kýty |
0,75 kg | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
5 | stroužků česneku |
2 lžíce | plnotučné hořčice |
koření divočina | |
papriková vegeta | |
0,5 l | smetany (33%) |
hladká mouka | |
200 g | uzeného bůčku |
brusinky | |
černý jeřáb | |
200 ml | oleje |
2 | cibule |
citron | |
sůl |
Kynutý knedlík | |
---|---|
0,5 kg | hrubé mouky |
1/2 kostky | droždí |
špetka | cukru |
200 ml | mléka |
1 lžička | soli |
1 | vejce |
Postup
- Daňčí kýtu prošpikujeme bůčkem. Všechnu zeleninu včetně cibule a česneku nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme hořčici, olej, koření, sůl a maso tím obalíme. Můžeme nechat jeden den uležet v lednici. Takto vložíme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme asi dvě hodiny. Poté maso vyjmeme, základ rozmixujeme, vlijeme smetanu a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Dochutíme citronem.
- Knedlík: Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. Po vzejití vlijeme do mísy s hrubou moukou, přidáme vejce, sůl a vypracujeme tužší těsto. Vytvoříme dva válečky, které necháme 30 minut kynout. Pak vložíme do vřící vody a vaříme deset minut na každé straně. Po vytažení knedlík ihned propícháme vidličkou, jinak se srazí.
- Dančí kýtu podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a černým jeřábem se šlehačkou.