Dančí kýta se svíčkovou omáčkou s brusinkami a černým jeřábem, knedlík

Svíčková ze zvěřiny, kterou ulovil manžel hostitelky, nechutnala všem stejně, jak už to tak u svíčkové bývá. Pro Lenku byla například moc kyselá a ostrá po hořčici.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Magdalena Polášková

Dančí kýta se svíčkovou omáčkou
Dančí kýta se svíčkovou omáčkou s brusinkami a černým jeřábem, knedlík

reklama

Suroviny

1,5 kgdaňčí kýty
0,75 kgkořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
5stroužků česneku
2 lžíceplnotučné hořčice
koření divočina
papriková vegeta
0,5 lsmetany (33%)
hladká mouka
200 guzeného bůčku
brusinky
černý jeřáb
200 mloleje
2cibule
citron
sůl
Kynutý knedlík
0,5 kghrubé mouky
1/2 kostkydroždí
špetkacukru
200 mlmléka
1 lžičkasoli
1vejce

Postup

  1. Daňčí kýtu prošpikujeme bůčkem. Všechnu zeleninu včetně cibule a česneku nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme hořčici, olej, koření, sůl a maso tím obalíme. Můžeme nechat jeden den uležet v lednici. Takto vložíme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme asi dvě hodiny. Poté maso vyjmeme, základ rozmixujeme, vlijeme smetanu a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Dochutíme citronem.
  2. Knedlík: Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí si připravíme kvásek. Po vzejití vlijeme do mísy s hrubou moukou, přidáme vejce, sůl a vypracujeme tužší těsto. Vytvoříme dva válečky, které necháme 30 minut kynout. Pak vložíme do vřící vody a vaříme deset minut na každé straně. Po vytažení knedlík ihned propícháme vidličkou, jinak se srazí.
  3. Dančí kýtu podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a černým jeřábem se šlehačkou.

reklama