Dobošův dort

Součástí moučníku je griliáš, což jsou nasekané a opražené oříšky v karamelu.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Jan Fišar

Dobošův dort
Dobošův dort

Suroviny

Na korpus
7vajec
150 gkrupicového cukru
1sáček vanilkového cukru
150 gprosáté hladké mouky
Na oříškový griliáš
120 gkrupicového cukru
100 glískových oříšků
olej na potření plechu
Na máslový krém
120 gčokolády na vaření
6vaječných žloutků
120 gkrupicového cukru
220 gzměklého másla

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dva plechy si vyložte papírem na pečení. Vejce si rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků. Těsto pak rozetřete na oba plechy. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova. Trvá to dvanáct až patnáct minut.
  2. Připravte si griliáš: Na malém plamení rozpusťte ve třech lžících vody cukr. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robotu a rozmixujte na písek.
  3. Máslový krém: Čokoládu rozpusťte v misce nad hrncem s horkou vodou. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody. Až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Přešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
  4. Každou placku (obě upečené placky přepůlíme), potřete částí máslového krému a posypte drceným griliášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a zasypete vše drceným griliášem. Nyní dejte dort vychladit.

reklama