Domácí játrová paštika s brusinkami

Michal není moc zkušený kuchař, ale paštiku se mu podařilo chutně připravit i hezky naservírovat.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Michal Chalupa

Domácí játrová paštika s brusinkami
Domácí játrová paštika s brusinkami

Suroviny

100 gsušených brusinek, propláchnutých
500 gkuřecích jater
200 g másla + 200 g na závěrečné zalití paštiky
šalotky, najemno nasekané́
2stroužky česneku, rozmáčknuté́ plochou hranou nože
snítka čerstvého tymiánu
4lžíce smetany ke šlehání
kuličky růžového pepře a tymián na ozdobu
sůl
pepř
Reklama

Postup

Brusinky vložíme do misky a přilijeme brandy. Promícháme, aby brusinky co nejvíce nasákly alkohol. Necháme v lednici odpočívat minimálně̌ dvě hodiny, klidně ale i přes noc. Těsně̌ před přípravou paštiky brusinky scedíme a stejně jako brandy necháme stranou k pozdějšímu použití. Játra důkladně očistěme a pokrájímw na menší kousky. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme lžíci másla a osmahněme na něm šalotku dozlatova. Přidáme česnek, tymián a v pánvi minutu opékáme. Pak vyndáme tymián, přidáme očištěná játra a opečeme je. Těsně před koncem restování k játrům přilijeme brandy a necháme ji jen částečně odpařit. Játra rozmixujeme dohladka. Přidáme zbývající pokrájené máslo, smetanu a dochutíme solí a pepřem. Znovu vše důkladně promixujeme. Do hotové paštiky zamícháme brusinky, dáme do foormy a uhladíme. Vršek přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme kuličkami růžového pepře, tymiánem a necháme v lednici ztuhnout.

Reklama
Reklama