Domácí nakrájené bezlepkové bagetky, zeleninový salát s výběrem dvou dresinků

Na bagety vůbec nedošlo a salát se nakonec obešel jen s medovým dresinkem, naštěstí prý velmi chutným.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jan Jeník

Domácí nakrájené bezlepkové bagetky, zeleninový salát s výběrem dvou dresinků
Domácí nakrájené bezlepkové bagetky, zeleninový salát s výběrem dvou dresinků

Suroviny

180 gbezlepkové mouky
180 gvody
1lžíce psyllia (rozpustná vláknina)
6 gčerstvého droždí (4 mm odřezek)
1/4lžičky soli
1/2lžičky cukru
kmín, mák, krystalická sůl na posyp
60 mlmléka
1vejce na potření
čerstvá pažitka
Salát
5listů ledového salátu
0,5 kgkuřecích prsou
20lístků rukoly
5cherry rajčátek
okurka hadovka
1/2avokáda
Medový dresink
1/2jogurtu
3lžíce plnotučné hořčice
2 lžícevčelího domácího medu
3 lžícejablečného octa
200 mlolivového extra panenského oleje
1/4lžička alpské soli
Citronový dresink
200 mlolivového extra panenského oleje
1 lžičkacukru
2 lžícevinného octa
2stroužky utřeného česneku
citron
1lžička oregana
3špetky soli
10kuliček černého drceného pepře

reklama

Postup

  1. V hrníčku smícháme vodu s psylliem a necháme bobtnat. V druhém hrníčku smícháme mléko s cukrem, ohřejeme maximálně na 40°C a rozdrobíme droždí. Hrníček překryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout 30 minut. Vše smícháme dohromady v míse i s pažitkou nakrájenou nadrobno a těsto hněteme sedm minut. Těsto nebude stejné jako z klasické mouky. Necháme kynout v teple ideálně dvě hodiny, Opět prohněteme a na pomoučeném válu vytvoříme tři bochánky a každý bochánek roztáhneme a dvakrát přeložíme ze čtyř stran. Necháme přikryté dalších deset minut kynout.
  2. Z bochánků rozválíme slabé obdélníkové placičky, které srolujeme a vytvarujeme bagetky. Vyskládáme na plech s pečicím papírem, nožem vytvoříme zářezy a potřeme rozšlehaným vejcem. Posypat dle chuti krystalickou solí, kmínem a mákem. Necháme chvíli v teple a pečeme půl hodiny na 220°C. Bagety pečeme dozlatova.
  3. Salát: Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a osmažíme ze všech stran na tenké vrstvě oleje na pánvi. Necháme vychladnout. Do mísy natrháme lístky rukoly, rajčátka nakrájená na osminky, okurku na kostičky, avokádo na tenké plátky. Vložíme do mísy, promícháme a zakryjeme víkem či potravinářskou fólií a zatřepeme. Maso servírujeme navrch salátu se dvěma dresinky (medovým a citronovým) dle výběru, nebo je můžeme smíchat.

reklama