Domácí semínkový chléb, pomazánka

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Nikol Petružálková

Domácí semínkový chléb, pomazánka
Domácí semínkový chléb, pomazánka

reklama

Suroviny

Domácí semínkový chléb:
1 hrnekmletého lněného semínka
1 hrnekmandlové mouky (mleté mandle)
70 gslunečnicových semínek
2 lžícechia semínek
1 lžícemletého kmínu
1 lžičkaoregana
1 lžičkahimalájská sůl
2 lžičkykypřící prášek
1/3 hrnkuolivový olej
5vajec
Hummus
1plechovka cizrny
2 lžíceolivového oleje
1 stroužekčesneku
citronová šťáva z poloviny citrónu
sůl
pepř
Tvarohová pomazánka s česnekem
farmářský (tuhý) tvaroh
2 stroužkyčesneku
sůl
pepř

Postup

  1. Domácí semínkový chléb: Troubu předehřejeme na 160 °C. Suché ingredience smícháme v míse, přidáme olej, vejce a dvě lžíce vody, znovu vše důkladně promícháme. Těsto přemístíme do formy na chléb vyložené pečicím papírem. Pečeme přibližně hodinu v předehřáté troubě. Necháme vychladnout, skladujeme v lednici.
  2. Hummus: Cizrnu důkladně propláchneme a dáme do mixéru společně s ostatními surovinami. Mixujeme do hladké konzistence, můžeme přidat více vody, až několik lžic. Nakonec dochucujeme solí a pepřem. Servírujeme na pečivu a zdobíme klíčky.
  3. Tvarohová pomazánka s česnekem: Do misky vložíme všechny suroviny včetně namletého česneku, přidáváme vodu dle potřeby a vymícháme do pomazánkové konzistence. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Servírujeme na pečivu a zdobíme pažitkou.

reklama