Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, salát

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Aranka Krupová

Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, salát
Dušené srnčí s kořenovou zeleninou a bramborovou kaší, salát

reklama

Suroviny

600 gsrnčího hřbetu
80 gsušených švestek
100 mloleje
250 gkořenové zeleniny
1cibule
sůl
5kuliček pepře
3kuličky nového koření nemletého
2bobkové listy
tymián
100 mlvody
kukuřičná škrobová moučka
Příloha:
350 gzeleniny (mrkev, petržel, celer)
100 gmásla
Bramborová kaše:
15středně velkých brambor
máslo
sůl
mléko
Salát:
1/2řapíkatého celeru
3jablka
hrst nasekaných vlašských ořechů
šťáva z ½ citronu a
2 PLdomácí majonézy
pepř a sůl na dochucení

Postup

  1. Srnčí maso očistíme, nakrájíme na špalíčky cca 15–20 cm dlouhé a 5–8 cm široké. Naplníme sušenými švestkami. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém maso prudce opečeme, přidáme koření a kořenovou zeleninu. Podléváme vodou nebo vývarem a dusíme na mírném ohni cca 1 hodinu, dokud maso nezměkne. Změklé maso vyndáme a odložíme ho stranou. Zbylou zeleninu dusíme dohněda cca 30 min. Škrobovou moučku rozděláme s vodu, přidáme k zelenině, necháme přejít varem. Vše rozmixujeme a uděláme omáčku.
  2. Příloha: Zeleninu nakrájíme na tenké proužky, orestujeme ji na másle cca asi 15 min., dle chuti osolíme, můžeme malinko podlít vodou.
  3. Bramborová kaše: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme sůl a vaříme doměkka. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme máslo, mléko a vyšleháme na bramborovou kaši.
  4. Salát: Řapíkatý celer a jablka nakrájíme na malé kousky, přidáme vlašské ořechy, citronovou šťávu, domácí majonézu, pepř, sůl a dobře promícháme.

reklama