Estonský kringel

Moučník z kynutého těsta, pletený věnec s mákem, vypadal nejlépe ještě před servírováním.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Vlastimil Vincura

Estonský kringel
Estonský kringel

Suroviny

Těsto
1 lžícecukru
30 gmásla
droždí
300 ghladké mouky
1vejce
120 mlmléka
špetka soli
Náplň
50 gmásla
3lžičky mleté skořice
3 lžičkycukry
mák
hořká čokoláda na ozdobu
snítka máty
Reklama

Postup

Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí zaděláme kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s hladkou mouku, máslem, žloutkem, cukrem, špetkou soli a vzniklé těsto necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto vyválíme na co nejtenčí plát, který potřeme směsí z cukru, povoleného másla a skořice. Plát smotáme do válečku a ten překrojíme přes celý váleček napůl. Vzniknou nám proužky, které zamotáme do copu nebo do věnce. Před pečením můžeme moučník posypat nasekanými mandlemi, pečeme dozlatova 25 minut při 180°C. Pozor, nikdy nepečeme na horkovzduch!

Reklama
Reklama