Fialkový dort

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Adéla Tas Marková

Fialkový dort
Fialkový dort

reklama

Suroviny

Korpus:
5vajec pokojové teploty
forma o průměru 24 cm
200 gřepkového oleje
100 gpodmáslí
300 gcukru
prášek do pečiva
1 PLkurkumy
vanilkový extrakt
300 ghladké mouky
šťáva a kůra z 1 citrónu
Fialkové ganache:
200 gbílé čokolády
100 gšlehačky
1 PLfialkové pasty
Krém:
3/4 l35% šlehačky
250 gčerstvého sýra
cukr
fialková pasta
borůvková pasta

Postup

  1. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme všechny mokré ingredience, poté suché a lehce zašleháme do hladkého těsta. Pečeme na 170 °C cca 45 minut. Fialková ganache: Vše vložíme do plastové mísy a po třiceti sekundách a postupném míchaní zahříváme v mikrovlnce, dokud se vše nespojí v hladký krém. Teplota by neměla přesáhnout 50 °C.
  2. Krém: Do mixéru vložíme sýr a šlehačku, přidáme 3–5 lžic cukru dle chuti a vyšleháme hladký krém. Rozdělíme jej na 1/3 a 2/3. Do 1/3 vmícháme borůvkovou pastu, do 2/3 vmícháme fialkovou pastu. Korpus 2x prořízneme, naneseme první vrstvu borůvkového krému a přidáme čerstvé borůvky.
  3. Druhou vrstvu promažeme fialkovým krémem. Celý dort obmažeme fialkovým krémem a polijeme bílou ganache s fialkovou pastou. Dozdobíme sušenými květy fialky a pistáciemi. Dort je lepší druhý den, když se uleží.

reklama