Filet mignon

Klasický filet mignon je ze svíčkové, Jana připravila babiččin recept z vepřové panenky.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jana Velkoborská

Filet mignon
Filet mignon

Suroviny

1,2 kgvepřové panenky
máslo
dijonská hořčice
smetana na vaření
sůl
pepř
15brambor
menší celery
2citrony
2-3cibule
Reklama

Postup

  1. Na pánvi roztavíme máslo. Přidáme panenku, kterou z obou stran potřeme kvalitní hořčicí a smažíme dozlatova. Poté asi na půl hodiny přikryjeme pokličkou. Maso dáme stranou a šťávu z masa smícháme se smetanou a dokončíme omáčku.
  2. První vhodná příloha jsou brambory nebo bramborová kaše.
  3. Celer nakrájíme na tenké plátky, vložíme do hrnce na roztavené máslo, přidáme vymačkanou citronovou šťávu, povaříme a mícháme, dokud není celer měkký. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a šťávu ze zbytku citronů. Příloha je hotová, když je celer měkký, zbarvený do zlatova a cibulka zesklovatělá. Nyní je možno přidat dle chuti i malinko cukru a nechat zkaramelizovat
Reklama
Reklama