Flambovaná hruška s limetkovo-mátovou zmrzlinou a hořkou čokoládou
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
2 | plechovky kompotovaných hrušek (460 g pevného podílu + 230 g pevného podílu) *nejlépe hrušky William |
50 g | 95% čokolády na hoblinky |
40 g | másla |
3 PL | třtinového cukru |
alkohol na flambování (např. 50 ml rumu Matusalem a 50 ml hruškovice Williams) | |
50 ml | Ameretta |
10 PL | láku z plechovky |
Limetko-mátová zmrzlina: | |
---|---|
750 ml | 33% smetany (1. balení v pokojové teplotě, 2. balení vychlazené) |
397 g | kondenzovaného mléka |
máta (2 snítky + pár lístků na nasekání + na ozdobu) | |
limetková šťáva (2 limety) |
Postup
- Hrušky z malé konzervy si nakrájíme na větší kostky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šťávu z plechovky a začneme všechny hrušky opékat (cca 7–9 minut) a lžící poléváme. Nejdřív dáme hrušky dírou nahoru a pak je otočíme. Hrušky zasypeme cukrem, přidáme odlivky alkoholu a flambujeme. Po dohoření přidáme odměrku Amaretta. Hrušky poléváme a otáčíme. Na nahřáté talíře naservírujeme na kraj hrušky, přelijeme dvěma lžícemi šťávy z pánve. Přidáme kopeček zmrzliny, který ozdobíme vrchními lístky máty a přidáme hobliny čokolády.
- Limetko-mátová zmrzlina: Zahřejeme na malém ohni balení smetany (250 ml) a přidáme dvě snítky máty. V míse zašleháme/zhustíme zbytek smetany, poté vmícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a posekanou mátu najemno. Dále scedíme mátu ze smetany a promícháme vše dohromady. Promícháme a dáme do vhodné nádoby do mrazáku.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací