Flambovaná hruška s limetkovo-mátovou zmrzlinou a hořkou čokoládou

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martina Jarošová

Flambovaná hruška s limetkovo-mátovou zmrzlinou a hořkou čokoládou
Flambovaná hruška s limetkovo-mátovou zmrzlinou a hořkou čokoládou

reklama

Suroviny

2plechovky kompotovaných hrušek (460 g pevného podílu + 230 g pevného podílu) *nejlépe hrušky William
50 g95% čokolády na hoblinky
40 gmásla
3 PLtřtinového cukru
alkohol na flambování (např. 50 ml rumu Matusalem a 50 ml hruškovice Williams)
50 mlAmeretta
10 PLláku z plechovky
Limetko-mátová zmrzlina:
750 ml33% smetany (1. balení v pokojové teplotě, 2. balení vychlazené)
397 gkondenzovaného mléka
máta (2 snítky + pár lístků na nasekání + na ozdobu)
limetková šťáva (2 limety)

Postup

  1. Hrušky z malé konzervy si nakrájíme na větší kostky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šťávu z plechovky a začneme všechny hrušky opékat (cca 7–9 minut) a lžící poléváme. Nejdřív dáme hrušky dírou nahoru a pak je otočíme. Hrušky zasypeme cukrem, přidáme odlivky alkoholu a flambujeme. Po dohoření přidáme odměrku Amaretta. Hrušky poléváme a otáčíme. Na nahřáté talíře naservírujeme na kraj hrušky, přelijeme dvěma lžícemi šťávy z pánve. Přidáme kopeček zmrzliny, který ozdobíme vrchními lístky máty a přidáme hobliny čokolády.
  2. Limetko-mátová zmrzlina: Zahřejeme na malém ohni balení smetany (250 ml) a přidáme dvě snítky máty. V míse zašleháme/zhustíme zbytek smetany, poté vmícháme kondenzované mléko, limetkovou šťávu a posekanou mátu najemno. Dále scedíme mátu ze smetany a promícháme vše dohromady. Promícháme a dáme do vhodné nádoby do mrazáku.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!