Francouzská cibulačka

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Martina Jarošová

Francouzská cibulačka
Francouzská cibulačka

reklama

Suroviny

1 kgcibule (500 g bílé, 500 g žluté)
1,5 lhovězího vývaru
100 mlsuchého vermutu
1list pórku
2stonky plocholisté petržele
300 gnastrouhaného sýra Comté nebo Gruyère (50 g na porci)
80 gmásla
2 PLhladké mouky
2bagetky na porci
1bobkový list
2snítky tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup

  1. *Bouquet garni – do listu pórku (10 cm zelené části) zabalíme bobkový list, tymián, petržel a převážeme kuchyňským provázkem.

  2. Cibuli překrojíme na polovinu a nakrájíme na tenké nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme 10 minut. Stáhneme oheň, přiklopíme hrnec a necháme 5 minut dusit. Poté zamícháme a necháme dalších 5 minut dusit. Po 5 minutách sundáme poklici a za častého míchání necháme cibuli 20 minut pomalu ztmavnout dohněda. Přidáme mouku a krátce restujeme.

  3. Přidáme bouquet garni, přilijeme víno a necháme zcela vypařit. Přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Přivedeme k varu a necháme 30 minut vařit. Vyndáme bouquet garni a dochutíme solí a pepřem. V troubě si opečeme plátky bagetky a nastrouháme sýr. Polévku servírujeme v misce, na kterou dáme tři plátky bagetky, posypeme sýrem a dáme zapéct na gril do trouby. Jakmile sýr zezlátne, vložíme misky na podšálek/talíř.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!