Francouzská cibulačka
Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Suroviny
1 kg | cibule (500 g bílé, 500 g žluté) |
1,5 l | hovězího vývaru |
100 ml | suchého vermutu |
1 | list pórku |
2 | stonky plocholisté petržele |
300 g | nastrouhaného sýra Comté nebo Gruyère (50 g na porci) |
80 g | másla |
2 PL | hladké mouky |
2 | bagetky na porci |
1 | bobkový list |
2 | snítky tymiánu |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Postup
-
*Bouquet garni – do listu pórku (10 cm zelené části) zabalíme bobkový list, tymián, petržel a převážeme kuchyňským provázkem.
-
Cibuli překrojíme na polovinu a nakrájíme na tenké nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme 10 minut. Stáhneme oheň, přiklopíme hrnec a necháme 5 minut dusit. Poté zamícháme a necháme dalších 5 minut dusit. Po 5 minutách sundáme poklici a za častého míchání necháme cibuli 20 minut pomalu ztmavnout dohněda. Přidáme mouku a krátce restujeme.
-
Přidáme bouquet garni, přilijeme víno a necháme zcela vypařit. Přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Přivedeme k varu a necháme 30 minut vařit. Vyndáme bouquet garni a dochutíme solí a pepřem. V troubě si opečeme plátky bagetky a nastrouháme sýr. Polévku servírujeme v misce, na kterou dáme tři plátky bagetky, posypeme sýrem a dáme zapéct na gril do trouby. Jakmile sýr zezlátne, vložíme misky na podšálek/talíř.