Gazpacho
Když se studená španělská polévka povede, může to být báječné osvěžení horkého letního dne.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
600 g | rajčata |
2 | šalotky, nakrájené nadrobno |
2 | papriky (libovolné barvy) |
1 | středně velká salátová okurka |
3 | stroužky česneku |
3 | lžíce olivového oleje |
100 ml | suchého červeného vína |
2 lžíce | červeného vinného octa |
čerstvě mletý pepř | |
cukr na dochucení | |
sůl |
Postup
- Rajčata na vrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na dvě minuty do vařící vody. Potom je oloupejte a pokrájejte nadrobno.
- Do mixéru vložte rajčata, šalotku, papriky i oloupaný česnek a rozmixujte na hrubší hmotu.
- Okurku oloupejte, nakrájejte nadrobno a spolu se zbylými ingrediencemi ji přidejte k rozmixované zelenině. Znovu mixujte dohladka. Podle chuti dolaďte solí, pepřem a cukrem. Takto připravenou polévku přelijte nejlépe do skleněné mísy nebo džbánu, zakryjte a dejte do ledničky pořádně vychladit.