Gratinované brambory s krkovičkou

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Monika Závodná

Gratinované brambory s krkovičkou
Gratinované brambory s krkovičkou

reklama

Suroviny

Gratinované brambory
100 mlsmetany (30%)
125 mlmléka
500 gbrambor
50 gementálu
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
1 lžícemásla na vymazání formy
pepř
sůl
Krkovička
5plátků krkovičky
7stroužků česneku
2cibule
sůl
Marináda
2 lžíceoleje
2 lžícesójové omáčky
6 lžicostrého kečupu
1 lžičkamedu
1 lžičkamleté papriky
1/2 lžičkymletého pepře
50 mlvody

Postup

  1. Gratinované brambory: Smetanu smíchejte s mlékem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Troubu vyhřejte na 180°C. Formu vymažte máslem. Plátky brambor urovnejte vějířovitě do vrstev. Každou vrstvu osolte, opepřete a nastrouhejte na ni trochu muškátového oříšku. Brambory zalijte smetanovou směsí, posypte sýrem a vločkami másla. Brambory pečte v troubě cca 50 minut na 180°C.
  2. Krkovička: Maso naklepeme a z obou stran ho osolíme. Potřeme česnekem a necháme ho přes noc uležet v lednici. Do pekáčku dáme jemně pokrájenou cibuli a na ni maso. Suroviny na marinádu dobře promícháme a rovnoměrně nalijeme na maso. Maso pečeme asi hodinu na 190°C.

reklama