Gundelové palačinky s vlašskými ořechy

Jednou z opor starého mocnářství byly i vynikající palačinky Károly Gundela, které se dnes pokusí usmažit Alžběta ve skromnější verzi od originálu (i receptu).

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Alžběta Pokorná

Gundelové palačinky s vlašskými ořechy
Gundelové palačinky s vlašskými ořechy

Suroviny

250 mlmléka
100 mlminerálky
200 ghladké mouky
50 gmásla
1vejce
1žloutek
1lžíce oleje
tuk na pečení
sůl
Naplň
3 lžícerozinky
2lžíce kandované pomerančové kůry
50 mlrumu
50 mlsmetany ke šlehání
1 lžičkaskořice
60 gcukr
3 lžícemleté ořechy
nahrubo nasekané ořechy
Poleva
30 gcukr krystal
100 mlmléko
vanilkový cukr
35 gčokoláda na vaření
1 lžícehladká mouka
25 gkakao
2 lžícerumu
žloutky
Reklama

Postup

  1. Prosejeme mouku, přidáme špetku soli, olej, vejce, žloutek a přiléváme mléko spolu s minerálkou za stálého míchání. Vytvoříme hladké těsto, které necháme odstát půl hodiny. Na tuku usmažíme tenké palačinky a dáme bokem na teplé místo.
  2. Náplň: Umyjeme rozinky a pokrájíme kandovanou pomerančovou kúru, kterou jsme den předem namočili do rumu. Smetanu dáme do hrnce, přidáme mleté ořechy, skořici, cukr, pomerančovou kúru s rumem, rozinky a budeme vařit za stálého míchání přibližně dvě minuty. Hotové palačinky naplníme touto náplní a srolujeme do ruliček.
  3. Poleva: Převaříme mléko spolu s vanilkovým cukrem, kakaem, přidáme polámanou čokoládu a necháme ji roztopit za stálého míchání, ale už nevaříme. Smícháme žloutky s cukrem, přimícháme smetanu a smícháme s teplým, ale ne vařícím čokoládovým mlékem. Na závěr přilejeme rum, důkladně promícháme a polevu uchováváme teplou.
  4. Máslo zahřejeme na pánvici a krátce na něm ohřejeme palačinky. Dáme je na talíře a přelejeme teplou polevou.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama