Harira

Cizrny i koriandru bylo pro někoho v Jiřího jídle až-až, tyto suroviny nechyběly ani v hodně pikantní polévce.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jiří Zavřel

Harira
Harira

Suroviny

1plechovka sterilované cizrny (bez nálevu)
750 mlzeleninového vývaru
1 mrkev, nakrájená na kolečka
1cibule, nakrájená na kostičky
šťáva z půlky citronu
1lžička mletého římského kmínu
lžička mleté skořice
1lžička mletého koriandru
1lžička harissy
zelené fazolky nebo hrášek
stroužky česneku
2lžíce olivového oleje
čerstvý koriandr
hladkolistá petržel
sušené chilli na ozdobu
sůl
Reklama

Postup

  1. Ve větším kastrolu rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Potom přidáme mrkev, společně 2–3 minuty restujeme, dochutíme česnekem a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí mrkve.
  2. Poté do polévky přidáme všechno koření, cizrnu (trochu cizrny si necháme stranou na dekoraci), osolíme a pět minut povaříme. Na závěr polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, dochutíme citronovou šťávou a případně ještě dosolíme.
  3. Hotovou polévku dozdobíme čerstvým koriandrem, petrželkou, nasekaným chilli nebo kuličkami cizrny
Reklama
Reklama