Holub & Caesar

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Marek Pavala

Holub & Caesar
Holub & Caesar

reklama

Suroviny

1-2holoubata
4snítky tymiánu
1stroužek česneku
2 PLmásla
extra panenský olivový olej
mořská sůl
mořská sůl Maldon
čerstvě mletý černý pepř
3žloutky
slunečnicový olej podle potřeby
citron na šťávu
1 PLdijonské hořčice
1hrst čerstvě nastrouhaného sýra Pecorino
1-2filátka ančoviček, jeden utřený, druhý na jemné proužky
1-2stroužky česneku, utřené
1 ČLvinného octa (volitelné)
1-2 ČLworcersteru
salát little gem

Postup

  1. Nejprve připravíme Caesar dresing. Ze žloutků a oleje pomalu ručně vymícháme hustou majonézu. Naředíme citronovou šťávou, přidáme dijonskou hořčici, utřený česnek, utřené ančovičky, nastrouhané Pecorino a worcester. Bohatě opepříme a ochutnáme. Případně doladíme solí, worcesterem a octem. Holuba rozbouráme, osolím a nejprve opékáme stehýnka na mastné litinové pánvi. Potřebují více času než prsa, aby šlo maso od kosti. Jakmile mají hezkou barvu, přidáme prsa a pečeme kůží dospod. Cca 1,5–2 minuty. Přidáme máslo, bylinky a česnek. Takto ochuceným máslem holuba přeléváme. Prsa vyndáme při vnitřní teplotě 50–53 °C a necháme odpočívat. Stehýnka můžeme ještě pár minut nechat dojít na roštu nad ohněm.
  2. Během přípravy holuba dáme na rozpálený rošt nad silně žhnoucí uhlíky opéct olejem potřený a podélně rozpůlený salát, dokud nechytne načernalou barvu na řezné straně. Servírujeme salát se lžící dressingu. Přidáme pár tenkých kousky ančovičky, případně i hobliny Pecorina. Vedle na každou porci překrojené prso i stehýnko z holuba. Lehce osolíme solí Maldon, opepříme a ozdobíme.

reklama