Hovězí burger se slaninou, čedarem, karamelizovanou červenou cibulkou, BBQ omáčkou a domácí tatarkou, brambory z alobalu

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Stanislav Kubín

Hovězí burger se slaninou, čedarem, karamelizovanou červenou cibulkou, BBQ omáčkou a domácí tatarkou, brambory z alobalu
Hovězí burger se slaninou, čedarem, karamelizovanou červenou cibulkou, BBQ omáčkou a domácí tatarkou, brambory z alobalu

reklama

Suroviny

800 ghovězího krku
700 gčervené cibule
100 mlčerveného vinného octa
100 gtřtinového cukru
150 mlčerveného vína
listový salát
máslo
slanina
čedar
šalotka
500 gmajonézy
3kyselé okurky
50 gpetrželové natě
3 PLolivového oleje
brambory
zakysaná smetana
sůl
papř
Bulky:
450 mlvody
700 ghladké mouky
35 gdroždí
2vejce
sezam
špetka soli

Postup

  1. Bulky: Ingredience smícháme dohromady a zapracujeme do hladkého těsta. Necháme podle teploty cca 30–60 minut pod utěrkou kynout. Připravíme si 1 vejce na potření bulek před pečením a mašlovačku. Až máme těsto nakynuté, tak jej navážíme na cca 100 gramů a uděláme si bochánky, těsto hněteme dovnitř, do spodní strany, a vymačkáváme bubliny, aby bylo hladké a rovnoměrně nakynulo. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Předehřejeme si troubu na 180 °C a před vložením do trouby potřeme vajíčkem a posypeme sezamem. Pečeme cca 10 minut dozlatova a poté necháme vychladnout.
  2. Karamelizovaná červená cibulka: Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, na másle s olejem necháme orestovat dozlatova, pak přidáme 100 gramů třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Až se nám vytvoří karamel, tak nalijeme 1,5 dcl červeného vína a necháme vyvařit. Před úplným vyvařením přidáme 100 ml červeného vinného octa (možné i klasický nebo bílý), necháme opět vyvařit, přidáme sůl a pepř a ještě dalších 15 minut za občasného míchání (pozor na připálení) táhneme do lehké marmelády.
  3. Hovězí burger: Hovězí krk si pomeleme a necháme odpočinout. Uděláme si domácí tatarku. Na 500 g majonézy si dáme do mísy 3 okurky, 3 lžíce láku z okurek, 3 lžíce olivového oleje, 50 gramů petrželové natě, sůl, pepř a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na grilu si opražíme slaninu, vytvoříme si kolečka z hovězího masa (cca 150 gramů), a než maso zapracujeme, tak přidáme sůl a pepř, pak dáme na dvě a půl minuty opéct z každé strany (gril na 180 °C) – po otočení na opečenou stranu přidáme karamelizovanou cibulku, opečenou slaninu a čedar. Rozkrojíme si bulku a na minutu necháme opéct na grilu. Nakrájený listový salát si dáme na bulku pomazanou domácí tatarkou, na horní bulku dáme BBQ omáčku, rajče, rukolu a posadíme na něj maso.
  4. Brambory z alobalu: Brambory uvaříme ve vodě cca 30 minut a necháme vychladnout. Poté do alobalu vložíme brambor, dáme olej, sůl, pepř nebo jiné koření a zabalíme. Vložíme na 15 minut do ohniště a po otevření rozkrojíme a polejeme dipem ze zakysané smetany, soli, pepře a pažitky.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!