Suroviny
- hovězí pupek 1 kg
- brambory 500-750 g
- sádlo 2-3 PL
- hrubá sůl
- čerstvě namletý pepř
Pepřová omáčka
- máslo 2 PL
- nakládaný zelený pepř 2 PL
- smetana 200 ml
- vývar 200 ml
- bílé víno 50 ml
Zelenina
- lilek 2
- cuketa 4
- červená paprika
- žlutá paprika
- rajčata 4
- červená cibule 1
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 5 PL
- provensálské koření 2 ML
- bazalka
- balsamico
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso: Flank steak se nejčastěji opéká do varianty medium, proto maso obraťte již po 3–4 minutách. Pak předehřejte troubu na 100 °C a maso vložte dovnitř. Odleželé maso je ideální krájet ostrým nožem pod úhlem 45° na tenké plátky – tak bude šťavnaté.
- Brambory do hloubky nařízněte na tenké plátky, ale zcela nedokrojte. Přendejte na plech, rozpusťte sádlo a brambory jím potřete. Posypte je solí a pepřem a vložte na horní příčku trouby předehřáté na 190 °C. Brambory by měly být lehce zlatavé a při propíchnutí měkké.
- Pepřová omáčka: Máslo si rozehřejeme a osmahneme na něm kuličky zeleného pepře. Přilijeme vývar a smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence. Na závěr omáčku dosolíme a zalijeme vínem. Necháme ještě krátce povařit.
- Zelenina: Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety nakrájejte na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky a cibuli na tenké́ měsíčky. Na pánvi na dvou lžicích oleje nejprve opékejte lilek, vyjměte ho děrovanou lžící do mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně̌ opečte cukety, stejné zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka a krátce.
- Cibuli nechte zesklovatět, vsypte česnek, po minutě vaření přidejte rajčata a část bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste pět minut. Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem.
Autor receptu: Barbora Povišerová