Hovězí líčka s šípkovou omáčkou, šťouchané brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Moravec

Hovězí líčka s šípkovou omáčkou, šťouchané brambory
Hovězí líčka s šípkovou omáčkou, šťouchané brambory

Suroviny

2hovězí líčka (cca 700 g)
4šalotky
3 PLšípkové marmelády
2 PLbalzamikového octa
200 mlčerveného vína
1bujon
tymián
olej
brambory
máslo
1cibule
uzené maso
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Líčka důkladně očistíme, osolíme a opepříme. Na hlubší pánvi, vhodné do trouby, rozpálíme olej a líčka na něm z obou stran zprudka dohněda opečeme. Poté vyjmeme a do výpeku dáme najemno nakrájenou šalotku, orestujeme, zalijeme octem, přidáme marmeládu a necháme rozpustit. Přilijeme víno, necháme trošku odpařit a vložíme zpět maso a tymián. Přilijeme v horké vodě rozpuštěný bujón nebo použijeme vlastní vývar. Podlijeme pouze do poloviny výšky masa, přiklopíme a dáme do trouby rozpálené na 180 ˚C. Za občasného podlévaní pečeme přikryté 2,5 hodiny. Šťávu ničím nezahušťujeme, pouze redukujeme na požadovanou hustotu.
  2. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Pak buď můžeme rozšťouchat a přidat máslo, nebo rozmixovat dohladka se smetanou, dle chuti osolíme.

reklama