Hovězí líčka s šípkovou omáčkou, šťouchané brambory
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
2 | hovězí líčka (cca 700 g) |
4 | šalotky |
3 PL | šípkové marmelády |
2 PL | balzamikového octa |
200 ml | červeného vína |
1 | bujon |
tymián | |
olej | |
brambory | |
máslo | |
1 | cibule |
uzené maso | |
sůl | |
pepř |
Postup
- Líčka důkladně očistíme, osolíme a opepříme. Na hlubší pánvi, vhodné do trouby, rozpálíme olej a líčka na něm z obou stran zprudka dohněda opečeme. Poté vyjmeme a do výpeku dáme najemno nakrájenou šalotku, orestujeme, zalijeme octem, přidáme marmeládu a necháme rozpustit. Přilijeme víno, necháme trošku odpařit a vložíme zpět maso a tymián. Přilijeme v horké vodě rozpuštěný bujón nebo použijeme vlastní vývar. Podlijeme pouze do poloviny výšky masa, přiklopíme a dáme do trouby rozpálené na 180 ˚C. Za občasného podlévaní pečeme přikryté 2,5 hodiny. Šťávu ničím nezahušťujeme, pouze redukujeme na požadovanou hustotu.
- Podáváme nejlépe s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Pak buď můžeme rozšťouchat a přidat máslo, nebo rozmixovat dohladka se smetanou, dle chuti osolíme.