Hovězí pečeně „moravské babí léto“, šťouchané brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Libor Jan

Hovězí pečeně „moravské babí léto“, šťouchané brambory
Hovězí pečeně „moravské babí léto“, šťouchané brambory

reklama

Suroviny

1 kgzadního hovězího (lépe ale falešná svíčková nebo loupaná plec)
100 gslaniny
dijonská (plnotučná) hořčice
modenský ocet
3cibule
1mrkev
1-2kapie
3hřiby či jiné tvrdší houby
1 lsuchého červeného vína
1stroužek česneku
0,5 lhovězího vývaru
citron, brusinky či rybíz
bobkový list
nové koření
olej
sůl
Šťouchané brambory:
1 ½ kg brambor
1velká cibule
hrst malých škvarků

Postup

  1. Hovězí zadní, nejlépe ovšem falešnou svíčkovou nebo loupanou plec, nejméně kilogram, raději více, v jednom celistvém kuse, aby se nerozpadlo, nasolíme a opepříme; prošpikujeme voňavou slaninou, potřeme francouzskou hořčicí (může být ale i naše klasická plnotučná) a pokapeme octem. Necháme odležet.
  2. Druhý den maso orestujeme na pánvi, vložíme do pekáče a přidáme tři nahrubo nakrájené větší cibule, jednu nastrouhanou větší mrkev a jednu nebo dvě červené, nadrobno nakrájené kapie. Dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a podlijeme vývarem. Obracíme, znovu podléváme střídavě vývarem a vínem. Vyjmeme měkkou kýtu a výpek rozmixujeme, přidáme rajčatový protlak a povaříme na větší kousky nakrájené hřiby, kozáky, křemenáče. Omáčku zahustíme a přeléváme jí plátky masa, na něž umístíme řez citronu s brusinkovou nebo rybízovou zavařeninou.

reklama