Hovězí pečeně „moravské babí léto“, šťouchané brambory
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1 kg | zadního hovězího (lépe ale falešná svíčková nebo loupaná plec) |
100 g | slaniny |
dijonská (plnotučná) hořčice | |
modenský ocet | |
3 | cibule |
1 | mrkev |
1-2 | kapie |
3 | hřiby či jiné tvrdší houby |
1 l | suchého červeného vína |
1 | stroužek česneku |
0,5 l | hovězího vývaru |
citron, brusinky či rybíz | |
bobkový list | |
nové koření | |
olej | |
sůl |
Šťouchané brambory: | |
---|---|
1 ½ kg | brambor |
1 | velká cibule |
hrst malých škvarků |
Postup
- Hovězí zadní, nejlépe ovšem falešnou svíčkovou nebo loupanou plec, nejméně kilogram, raději více, v jednom celistvém kuse, aby se nerozpadlo, nasolíme a opepříme; prošpikujeme voňavou slaninou, potřeme francouzskou hořčicí (může být ale i naše klasická plnotučná) a pokapeme octem. Necháme odležet.
- Druhý den maso orestujeme na pánvi, vložíme do pekáče a přidáme tři nahrubo nakrájené větší cibule, jednu nastrouhanou větší mrkev a jednu nebo dvě červené, nadrobno nakrájené kapie. Dva bobkové listy, pár kuliček nového koření a podlijeme vývarem. Obracíme, znovu podléváme střídavě vývarem a vínem. Vyjmeme měkkou kýtu a výpek rozmixujeme, přidáme rajčatový protlak a povaříme na větší kousky nakrájené hřiby, kozáky, křemenáče. Omáčku zahustíme a přeléváme jí plátky masa, na něž umístíme řez citronu s brusinkovou nebo rybízovou zavařeninou.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací