Hovězí po burgundsku s kaší

Oblíbené jídlo francouzské kuchyně se tentokrát obešlo bez opražených žampionů.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Eva Konečná

Hovězí po burgundsku s kaší
Hovězí po burgundsku s kaší

Suroviny

1 kghovězího zadního masa
3lžíce rostlinného oleje
100 gslaniny, nakrájené na nudličky
1větší mrkev, nakrájená na kostky
1řapík celeru, nakrájený na plátky
100 gceleru, nakrájeného na kostičky
1cibule, nakrájená nahrubo
1velký stroužek česneku, nakrájený na plátky
1lžíce rajčatového protlaku
1lahev kvalitního červeného vína, nejlépe burgundského
500 mlsilného hovězího vývaru
po 1 snítce tymiánu a rozmarýnu + na ozdobení
2bobkové listy
60-100 gstudeného másla, na kostičky
sůl a čerstvě mletý pepř

reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte, vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvíli opékejte. Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, maso vložte zpět do hrnce, přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec vložte do trouby vyhřáté na 160–180°C, a pomalu zakryté duste dvě až tři hodiny. Průběžně kontrolujte. Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní prohřát maso.
  2. Brambory uvařte v osolené vodě. Poté scedíme a spolu s mlékem a máslem vyšleháme do hladké kaše.

reklama