Hovězí po burgundsku se šťouchaným bramborem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jiřina Hajdekrová

Hovězí po burgundsku se šťouchaným bramborem
Hovězí po burgundsku se šťouchaným bramborem

reklama

Suroviny

700 ghovězí vysoké plece
120 ganglické slaniny
40-50 mlolivového oleje
120 gmrkve
100 gšalotky
2 PLrajčatového protlaku
1 PLhladké mouky
1větvička čerstvého tymiánu
snítka čerstvého rozmarýnu
1bobkový list
2velké stroužky česneku
400 mldobrého suchého červeného vína
1 lhovězího vývaru
12šalotek
20žampionů
40 gmásla
1 MLmed
sůl
čerstvě namletý pepř

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájíme na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájíme nadrobno. Troubu předehřejeme na 160 ⁰C. Rozpálíme velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložíme do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání necháme pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty. Poté přilijeme olej, rozpálíme a vložíme do hrnce maso a opečeme ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, vyvaříme jí. Zbyde trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolíme a opepřeme. Přidáme nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékáme. Přidáme nakrájenou šalotku a opět opékáme 5 minut. Během opékání občas promícháme.
  2. Když se zelenina opeče, přidáme protlak a minutu promícháváme. Poté zasypeme moukou a za stálého míchání opékáme 1–2 minuty. Přilijeme víno, přidáme tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidáme ještě trochu soli a pepře. Necháme víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promícháváme. Když se svaří víno, přilijeme vývar. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a vložíme do trouby. Pečeme 1 hodinu. Pak hrnec odklopíme a pečeme ještě půl hodiny.
  3. Maso vyndáme z hrnce a omáčku svaříme na polovinu. Propasírujeme a přidáme k masu. Ze žampionů odkrojíme nožičky. Šalotky oloupeme. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejeme kousek másla. Do jedné vložíme žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijeme vodou. Dusíme asi 5 minut. Zbylou slaninu nakrájíme na hranolky a necháme vypéct na pánvi. Na talíři posypeme maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podáváme se šťouchaným bramborem nebo s pečivem.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!