Hovězí po burgundsku, šťouchané brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Martina Jarošová

Hovězí po burgundsku, šťouchané brambory
Hovězí po burgundsku, šťouchané brambory

reklama

Suroviny

1 kghovězího masa (přední)
řepkový olej
100 gslaniny
1větší mrkev (+ 2 ks na ozdobu)
1řapíkatý celer (+ 2 ks na ozdobu)
100 gceleru
1cibule (neloupané 108 g)
1velký stroužek česneku
4 PLrajčatového protlaku (3/4 malé plechovky)
500 mlčerveného vína (např. burgundské)
400 mlhovězího vývaru
1snítka tymiánu
1snítka rozmarýnu
2bobkové listy
1 PLmásla
třtinový cukr
100 gžampionů
sůl
čerstvě mletý pepř
Šťouchané brambory:
2 kgbrambor (neoloupané)
4cibule
2svazky jarní cubulky
100 ml33% smetany (pokojová teplota)
50 gmásla (pokojové teploty)
2 PLsádla
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na oleji. Obracíme všechny strany – nemícháme. Maso dáme stranou a přidáme slaninu nakrájenou na nudličky. Po orestování slaniny přidáme zeleninu nakrájenou na kostky (mrkev, oba celery), nahrubo nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Poté vmícháme rajčatový protlak, chvíli opékáme a přidáme víno. Redukujeme zhruba o 50 %. Dále přilijeme vývar, vrátíme maso zpět do hrnce, rozmarýn, tymián a bobkové listy. Hrnec dáme do trouby vyhřátou na 170 °C (oboustranné pečení). Pečeme 2–3 hodiny, průběžně mícháme. Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme a přecedíme zeleninu.
  2. Do omáčky vmícháme studené máslo a vrátíme do ní maso. Nakrájíme si mrkev a řapíkatý celer na šikmá kolečka. Na pánvi si necháme zpěnit máslo a orestujeme zeleninu. K zelenině přidáme trochu cukru a soli. Po chvilce přidáme na kousky nakrájené žampiony. Servírujeme na zahřátý talíř se šťouchanými brambory (3/4 formičky) a orestovanou zeleninou (cca 5 ks masa).
  3. Šťouchané brambory: Uvaříme si brambory v osolené vodě. Na sádle si osmažíme obě cibule. Do brambor přidáme smetanu, máslo, obě cibule, smetanu, sůl, pepř a rozšťoucháme. Brambory opékáme v hrnci, dokud není na dně slabá přichycená vrstva (cca 1 minutu). Pak podlijeme smetanou, dokud přichycenou vrstvu nerozpustíme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!