Hovězí po burgundsku, šťouchané brambory
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
1 kg | hovězího masa (přední) |
řepkový olej | |
100 g | slaniny |
1 | větší mrkev (+ 2 ks na ozdobu) |
1 | řapíkatý celer (+ 2 ks na ozdobu) |
100 g | celeru |
1 | cibule (neloupané 108 g) |
1 | velký stroužek česneku |
4 PL | rajčatového protlaku (3/4 malé plechovky) |
500 ml | červeného vína (např. burgundské) |
400 ml | hovězího vývaru |
1 | snítka tymiánu |
1 | snítka rozmarýnu |
2 | bobkové listy |
1 PL | másla |
třtinový cukr | |
100 g | žampionů |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Šťouchané brambory: | |
---|---|
2 kg | brambor (neoloupané) |
4 | cibule |
2 | svazky jarní cubulky |
100 ml | 33% smetany (pokojová teplota) |
50 g | másla (pokojové teploty) |
2 PL | sádla |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Postup
- Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na oleji. Obracíme všechny strany – nemícháme. Maso dáme stranou a přidáme slaninu nakrájenou na nudličky. Po orestování slaniny přidáme zeleninu nakrájenou na kostky (mrkev, oba celery), nahrubo nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Poté vmícháme rajčatový protlak, chvíli opékáme a přidáme víno. Redukujeme zhruba o 50 %. Dále přilijeme vývar, vrátíme maso zpět do hrnce, rozmarýn, tymián a bobkové listy. Hrnec dáme do trouby vyhřátou na 170 °C (oboustranné pečení). Pečeme 2–3 hodiny, průběžně mícháme. Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme a přecedíme zeleninu.
- Do omáčky vmícháme studené máslo a vrátíme do ní maso. Nakrájíme si mrkev a řapíkatý celer na šikmá kolečka. Na pánvi si necháme zpěnit máslo a orestujeme zeleninu. K zelenině přidáme trochu cukru a soli. Po chvilce přidáme na kousky nakrájené žampiony. Servírujeme na zahřátý talíř se šťouchanými brambory (3/4 formičky) a orestovanou zeleninou (cca 5 ks masa).
- Šťouchané brambory: Uvaříme si brambory v osolené vodě. Na sádle si osmažíme obě cibule. Do brambor přidáme smetanu, máslo, obě cibule, smetanu, sůl, pepř a rozšťoucháme. Brambory opékáme v hrnci, dokud není na dně slabá přichycená vrstva (cca 1 minutu). Pak podlijeme smetanou, dokud přichycenou vrstvu nerozpustíme.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací