Hovězí polévka s domácími nudlemi

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Alena Žákovská

Hovězí polévka s domácími nudlemi
Hovězí polévka s domácími nudlemi

reklama

Suroviny

500 ghovězích žeber
2-3hovězí kosti
1stroužek česneku
1cibule
250 gceleru
4 lvody
150 gmrkve
1větvička libečku
1větvička celerové nati
10kuliček černého pepře
5kuliček celého nového koření
2-3větvičky petrželové nati
1 PLsoli
pepř
Domácí nudle:
200 ghrubé mouky
1vejce
3 PLvody
špetka soli

Postup

  1. Zeleninu očistíme. Maso a kosti krátce opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. Pěnu není nutné sbírat. Hovězí polévku po vypnutí necháme asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené vařené maso a hojně sypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou. Játrové knedlíčky jsou vítány.
  2. Hovězí polévku od babičky podáváme teplou. Použijeme řídké kosti, tzv. špikové. Morkové jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní ošklivou slupku, zbytek zlatých slupek necháme, prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.
  3. Domácí nudle: Z uvedených ingrediencí vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme na tenkou placku a necháme proschnout. Poté nakrájíme tenké nudličky, opět necháme proschnout a poté vaříme v osolené vroucí vodě.

reklama