Hovězí vývar
Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Suroviny
500 g | hovězího masa |
1 | cibule |
100 g | celeru |
100 g | mrkve |
100 g | petržele |
1 | pórek |
pepř, několik kuliček | |
nové koření, několik kuliček | |
bobkový list | |
1 | stroužek česneku |
sůl |
Postup
- Hovězí maso opláchneme, rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící.
- Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost.