Hovězí vývar

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Aneta Pollak

Hovězí vývar
Hovězí vývar

reklama

Suroviny

500 ghovězího masa
1cibule
100 gceleru
100 gmrkve
100 gpetržele
1pórek
pepř, několik kuliček
nové koření, několik kuliček
bobkový list
1stroužek česneku
sůl

Postup

  1. Hovězí maso opláchneme, rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící.
  2. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost.

reklama