Domácí nudle
- mouka 160 g
Head
- celer 250 g
Játrové knedlíčky
- máslo 30 g
Domácí nudle
Postup přípravy
- Zeleninu, maso a kosti očistíme, opláchneme a společně vložíme do hrnce se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu táhneme pod pokličkou asi 2,5 hodiny. Hotovou polévku necháme asi 10 minut stát. Měkkou zeleninu vyjmeme a nakrájíme, polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně posypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
- Domácí nudle: Do mističky dáme hrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme vidličkou. Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejslabší placku. Necháme asi pět minut oschnout a placku nařežeme na pruhy asi 3–4 cm široké, které dáme na sebe a nakrájíme slabé nudličky.
- Játrové knedlíčky: Játra odblaníme a najemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku, možno i bylinky, a z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které vhazujeme je do vroucí polévky či vývaru a vaříme asi deset minut.