Hovězí vývar s domácími nudličkami a domácí zavářkou

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Josef Greiner

Hovězí vývar s domácími nudličkami a domácí zavářkou
Hovězí vývar s domácími nudličkami a domácí zavářkou

reklama

Suroviny

500 ghovězího žebra
250 gceleru
150 gmrkve
250 gpetržele
1cibule
1 větvičkalibečku
1 stroužekčesneku
petrželová nať
10 kuličekčerného pepř
5 kuličeknového koření
Domácí nudle
160 ghrubé mouky
1vejce
voda
sůl
Játrové knedlíčky
100 gvepřových jater
100 gstrouhanky
30 gmásla
1vejce
čerstvá petrželka
česnek
sůl
pepř

Postup

  1. Zeleninu, maso a kosti očistíme, opláchneme a společně vložíme do hrnce se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu táhneme pod pokličkou asi 2,5 hodiny. Hotovou polévku necháme asi 10 minut stát. Měkkou zeleninu vyjmeme a nakrájíme, polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a hojně posypeme sekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
  2. Domácí nudle: Do mističky dáme hrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme vidličkou. Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejslabší placku. Necháme asi pět minut oschnout a placku nařežeme na pruhy asi 3–4 cm široké, které dáme na sebe a nakrájíme slabé nudličky.
  3. Játrové knedlíčky: Játra odblaníme a najemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku, možno i bylinky, a z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které vhazujeme je do vroucí polévky či vývaru a vaříme asi deset minut.

reklama