Hrachová polévka se slaninou a opečenou žemlí

Oblíbená polévka byla dobře dochucená a nic jí nechybělo.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jaroslava Kollárová

Hrachová polévka se slaninou a opečenou žemlí
Hrachová polévka se slaninou a opečenou žemlí

Suroviny

400-500 gsuchého zeleného hrachu
6-7stroužků česneku
2lžíce hladké mouky
33 %kelímek smetany (33%)
4lžíce másla
majoránka
300 guzené slaniny s kůží
1větší cibule
žemle
sůl, pepř

reklama

Postup

Den předem si namočíme hrách do studené vody, další den vodu slijeme, doplníme novou. Přidáme majoránku, trošku soli, pepř a vaříme do měkka. Přidáme rozmačkané stroužky česneku. Poté si na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku, kterou vlijeme do polévky. Vše tyčovým mixérem rozmixujeme do hladkého krému, přidáme smetanu a krátce zavaříme. Na pánvičce si poté osmažíme do křupava na kostičky nakrájenou slaninu, v troubě krátce opražíme žemli a podáváme polévku zakapanou slaninou a posypanou žemlí.

reklama