Hráškový krém
Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Suroviny
3 | cibule |
1 kg | mraženého hrášku |
2x | smetana na vaření |
hladká mouka | |
mléko | |
1 l | zeleninového vývaru |
máslo | |
sůl | |
pepř |
Na ozdobení: | |
---|---|
smetana | |
pórek | |
slanina | |
rozpůlený hrášek | |
krutonky z toustového chleba opečené na másle |
Postup
Nakrájíme nadrobno cibuli a na másle zpěníme. Přidáme mražený hrášek, zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a pozvolna vaříme. Až je hrášek měkký, vše rozmixujeme ponorným mixérem. Smícháme smetanu s moukou, přilijeme trochu mléka a přidáme do polévky, pozvolna provaříme. Dochutíme solí, pepřem, scedíme přes hustý cedník. Před podáváním ozdobíme talíř: smetana, na tenké proužky pórek, vyškvařené slanina na kousky, rozpůlené hrášky a krutonky.