Prostřeno! Ivo naservíruje luxusní francouzské menu!

Složité menu - Prostřeno!

Distributor vína, zcestovalý Ivo (39), plánuje hosty omráčit luxusním francouzským menu a pravým šampaňským. Podaří se mu to?

Ivo kvůli práci často cestuje, už dříve pobýval jako svářeč a montér hodně ve Francii, kde se naučil rozumět vínu a vybranému jídlu. Tuto skutečnost chce uprostřed týdne zúročit v domě, kde žije asi rok se svou rodinou. Je dvakrát rozvedený a momentálně má přítelkyni. Kolegy v jeho ložnici zaujme vinotéka, součástí bytu je také šatna. Ivo je naštěstí kliďas, takže případnou kritiku nese v pohodě, i když do své večeře asi docela investoval. Začne se na vysoké noze pravým šampaňským, což je pro některé z hostů jistě premiéra. Stejně jako toust s „foie gras s karamelizovanou hruškou a piniovými ořechy“, jenže dobrý a oku lahodící předkrm je jen malá porce, pro Jardu úplně miniaturní. Šárka pozná, že nejde o obyčejná játra, a rozvine se debata, jak etické podobné pochoutky vůbec jsou.

Týrání zvířat

Asi nejhůře dopadne další francouzská specialita – „krém z pečené červené cibule s tymiánovou tyčinkou a chipsem ze sýra Comté“. Hostitel si dá s přípravou polévky dost práce, nikdo to ale neocení. Cibule je pečená, stejně jako domácí tyčinky, ale fialová polévka nechutná a tyčinky se jim zdají tvrdé. Mnohem lépe je na tom hlavní chod – pečená kachna na pomerančích, která by byla výborná, jen kdyby bramborové pyré nebylo studené. Naopak žáru schytal až moc „francouzský jablečný koláč s vanilkovým Crme Chantilly“, jenž opět lépe vypadá, než chutná – jablka jsou bohužel připálená. A Helena, která má k jídlu asi nejvíce připomínek, jablka stejně nemá ráda. Jestli to na hosty není všechno až moc moderní a moc luxusní. I když se Ivo soupeřům věnuje, na jídlo se místy dlouho čeká. Není divu… Ivo kolegům zprostředkuje také sommeliérskou zkušenost: rozpoznají v nabídnutých esencích, k nimž si mají přičichnout, o jaké vůně a příchutě se jedná?

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek