Ivo naservíruje luxusní francouzské menu!

Distributor vína, zcestovalý Ivo (39), plánuje hosty omráčit luxusním francouzským menu a pravým šampaňským. Podaří se mu to?
Ivo Naglík
Ivo Naglík
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

REPRÍZA Ivo kvůli práci často cestuje, už dříve pobýval jako svářeč a montér hodně ve Francii, kde se naučil rozumět vínu a vybranému jídlu. Tuto skutečnost chce uprostřed týdne zúročit v domě, kde žije asi rok se svou rodinou. Je dvakrát rozvedený a momentálně má přítelkyni. Kolegy v jeho ložnici zaujme vinotéka, součástí bytu je také šatna. Ivo je naštěstí kliďas, takže případnou kritiku nese v pohodě, i když do své večeře asi docela investoval. Začne se na vysoké noze pravým šampaňským, což je pro některé z hostů jistě premiéra. Stejně jako toust s „foie gras s karamelizovanou hruškou a piniovými ořechy“, jenže dobrý a oku lahodící předkrm je jen malá porce, pro Jardu úplně miniaturní. Šárka pozná, že nejde o obyčejná játra, a rozvine se debata, jak etické podobné pochoutky vůbec jsou.

Týrání zvířat

Týrání zvířat - Prostřeno!
Týrání zvířat - Prostřeno!

Asi nejhůře dopadne další francouzská specialita – „krém z pečené červené cibule s tymiánovou tyčinkou a chipsem ze sýra Comté“. Hostitel si dá s přípravou polévky dost práce, nikdo to ale neocení. Cibule je pečená, stejně jako domácí tyčinky, ale fialová polévka nechutná a tyčinky se jim zdají tvrdé. Mnohem lépe je na tom hlavní chod – pečená kachna na pomerančích, která by byla výborná, jen kdyby bramborové pyré nebylo studené. Naopak žáru schytal až moc „francouzský jablečný koláč s vanilkovým Crème Chantilly“, jenž opět lépe vypadá, než chutná – jablka jsou bohužel připálená. A Helena, která má k jídlu asi nejvíce připomínek, jablka stejně nemá ráda.

Složité menu

Složité menu - Prostřeno!
Složité menu - Prostřeno!

Jestli to na hosty není všechno až moc moderní a moc luxusní. I když se Ivo soupeřům věnuje, na jídlo se místy dlouho čeká. Není divu… Ivo kolegům zprostředkuje také sommeliérskou zkušenost: rozpoznají v nabídnutých esencích, k nimž si mají přičichnout, o jaké vůně a příchutě se jedná?

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama