Jablka v županu s přelivem z vinného šodó

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Libor Jan

Jablka v županu s přelivem z vinného šodó
Jablka v županu s přelivem z vinného šodó

reklama

Suroviny

1balíček listového těsta
4-6jablek
¼ lbílého vína
mletá skořice
rozinky
vanilkový cukr
Šodó:
100 gmoučkového cukru
5vajec
strouhaná kůra z celého citronu
vanilkový cukr nebo vanilka
1 MLškrobu

Postup

  1. Nachystáme si očištěná a odjádřená jablka, na jednu porci dvě půlky většího jablka nebo jedno menší jablko celé. Pokapeme je tři až čtyři hodiny před pečením citronem a koňakem, dvakrát obrátíme. Pak položíme na čtverec listového těsta, přihodíme pár rozinek, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Zabalíme a pečeme asi ½ hodiny na 180 °C.
  2. Šodó: Čtvrt litru bílého kvalitního vína, 4 žloutky, 1 celé vejce, kůru z celého citronu, 10 dkg moučkového cukru a cukr vanilkový nebo přímo vanilku, to vše ohřejeme ve vodní lázni, až šodó zhoustne. Je možné přidat trochu škrobu, rozmícháme jej ale nejdříve v troše studeného bílého vína.

reklama