Játrová paštika s domácím chlebem

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Josef Imrich

Játrová paštika s domácím chlebem
Játrová paštika s domácím chlebem

reklama

Suroviny

500 gkuřecích jater
200 gslaniny
2střední cibule
1 PLsádla
50 gmásla
4kuličky nového koření
1bobkový list
1smetana 33%
4stroužky česneku
drcený kmín
bazalka
oregano
majoránka – dle chuti
sůl
pepř
Domácí chléb ze špaldy:
250 gsvětlé špaldy
250 gtmavé špaldy
1 MLsušeného česneku
1 MLdrceného kmínu
300 mlvlažné vody
1 MLcukru krupice
21 gdroždí
2 PLsádla
střední cibule
slunečnicových semínek
olivového oleje
špetka tymiánu
špetka soli

Postup

  1. Na sádle osmažíme cibuli s novým kořením a bobkovým listem dozlatova. Přidáme nakrájenou slaninu, mírně osmažíme a přidáme očištěná játra. Játra opékáme cca 10 minut na větším ohni – nesmí být tvrdá ani krvavá. Poté odstavíme a přidáme koření – sůl, pepř, česnek, máslo + bylinky dle chuti. Vytáhneme nové koření a bobkový list. Necháme zchladnout. Následně přidáme smetanu a rozmixujeme v robotu či tyčovým mixérem. Dáme do připravených formiček a vložíme do lednice. Před servírováním ozdobíme brusinkami.
  2. Domácí chléb ze špaldy: Do vlažné vody rozdrolíme kvasnice a lžičku cukru – necháme cca 10 minut vzejít kvásek. Mezitím si dozlatova osmažíme na sádle cibuli a poté necháme zchladnout. Do větší misky prosejeme mouky, přidáme koření, zchladlou cibuli a přilijeme vzešlý kvásek – vše smícháme a vypracujeme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po 45 minutách těsto předěláme do formy vyložené sádlem omaštěným pečicím papírem. Těsto shora mírně nařízneme, zaprášíme moukou a necháme kynout dalších 30 minut. Těsto potřeme vodou a vložíme do rozpálené trouby (230 °C). Po 20 minutách chléb přikryjeme alobalem a troubu snížíme na 180 °C – pečeme dalších 30 minut.

reklama