Jeden soutěžící chce v Prostřeno! zkusit štěstí už podruhé!

Prostřeno! po delší době zavítá do Pardubického kraje. Hlavní šedesátitisícovou výhru si tam budou chtít vyvařit tři ženy a dva muži.

Ukáže se, že tento týden se bude hodně mluvit a nejvíc bude slyšet Jirku. Ten už v pořadu Prostřeno! před lety vařil – a neuspěl. Teď by chtěl svou reputaci napravit a své soupeře získat arabskou kuchyní. Jak se mu to povede? Druhý muž týdne Tomáš si na „stará kolena“ pořídil tři malé děti. Nebydlí úplně komfortně a výhra by se mu jistě hodila, stejně jako motorkářce Hance, která se rozvádí, nebo Katce na mateřské dovolené. I dál se bude bojovat hlavně snahou o nejlepší menu a pobavení soupeřů.

Tentokrát půjde o klasičtější pokrmy, hodně se bude podávat vepřové maso, které bude na hlavní chod hned třikrát. A třikrát se hostitelé také pokusí své soupeře zaujmout a pobavit různými znalostními testy. A nejen to – jednou budou při konzumaci moučníku dokonce přepadeni zloději! Úkolem týdne budou všelijaké placky a placičky, ale pozor – nikoliv bramborové! Je tudíž třeba zariskovat a povzbudit vlastní fantazii. Kdo ze soutěžících uspořádá nejlepší večírek? A kdo získá největší sympatie diváků a tím si vylepší domácí rozpočet o 10 tisíc korun? To teprve uvidíme. Dívejte se každý všední den na Prostřeno! a hlasujte! I vy můžete získat odměnu deset tisíc!

Pondělí: Mladá dvojnásobná maminka Kateřina (27) se snaží, ale bojuje s nervozitou a hostům připadá její večeře spíš jen průměrná

První hostitelka musí mít velkou trpělivost, protože její byt zdobí rodinné puzzle, které skládala sama. Katka má ráda ruční práce a taková bude i její zábava, která však hosty moc nepobaví. Hostitelka si dělá vrásky s úkolem týdne, protože si neví rady, jak připravit placky bez brambor. Poradí jí „přítel na telefonu“? Pondělní menu je tak trochu inspirované francouzskou kuchyní, na předkrm je paštika a k ní budou i domácí bagety, což hosté ocení. Po cibulačce, kterou sama hostitelka označí za experimentální, jsou vepřové medailonky s hořčičnou omáčkou – také jedna ze specialit hlavně burgundské kuchyně. S hořčicí se samozřejmě vaří i v Česku. Medailonky měly být původně asi z panenky, jak uvádí i Katčin recept, jenže nakonec se kuchařka rozhodla pro vepřovou pečeni. A ta, jak víme, bývá pro minutkovou úpravu často dost suchá. Maso zůstalo tuhé, to je také nejčastější stížnost soupeřů. Hostitelka věší z té kritiky hlavu a soupeřům připadá hlavní chod ani ne průměrný. Jemná a dobrá je ale sladká tečka – karamelová panna cotta, k níž prý Kateřinu inspiroval Zdeněk Pohlreich.

Úterý: Svobodný finanční specialista Jiří (37) vaří v Prostřeno! již podruhé a doufá, že tentokrát uspěje. Spoléhá na arabskou kuchyni a vypůjčený byt.

Jiří má cíl hosty zaujmout a složit úspěšný reparát. Okolo jídla vede už od včerejška spoustu řečí, sám ale nezačne úplně šťastně. Nevaří doma, protože v jeho malém bytě nejde elektrika, vařič tudíž nefunguje a lednička je vypnutá a teče. Hosté, které do svého bytu přesto pozve, aby se přesvědčili, jsou z toho všeho celkem otřeseni, dokonce tvrdí, že to v bytě páchne. Každopádně je jisté, že tady se toho uvařit moc nedá. Jiří se proto přesunul do bytu přátel, kde jsou podmínky i prostředí mnohem lepší. Soupeři jeho verzi ale stejně moc nevěří, Tomáš si dokonce myslí, jestli nešlo od začátku o záměr. Zatímco návštěvě stále vrtá hlavou, jak to vlastně je, druhý hostitel dokončuje své arabské menu. Trošku riskantní jako sázka na jistotu…

Jiří miluje Egypt, hlavně starý Egypt a zná severoafrickou kuchyni, se kterou chce své hosty seznámit. Pro včerejší hostitelku je to opravdu velká neznámá, pro ostatní jídla obsahují až moc cizrny a také výrazná chuť koriandru každému nejede. Večeře začne předkrmy – mezze obsahují například falafel nebo pečený lilek. Polévka harira není špatná, ale dost výrazná a sytá. Na hlavní chod je jehněčí tažín s arabským chlebem, ani ten hosty nijak neuchvátí, každý jehněčí nemusí. Posledním chodem je sladká baklava, která není špatná, ale padají z ní oříšky a mohla být vláčnější. Na pití dostanou hosté jen vodu nebo mátový čaj, je to takový zvláštní večer. Úkol týdne Jiří nestíhá a asi už chápe, že ani tentokrát nebude výhra žádná tutovka…

Středa: Vyučená cukrářka Barbora (25) je prý flegmatička a to se jí bude hodit. Jirka si včera odvařil a teď u stolu kritizuje…

Bára připraví hostům moderní menu a na jídelním lístku to vypadá slibně. Ani ona ale nevaří doma, protože bydlí momentálně s maminkou, která si nepřeje, aby se u ní doma natáčelo. A protože Bára se sestrou už v minulosti dva roky bydlela, zná to u ní jak své boty, dokonce má v bytě ještě své zázemí, takže je to tak napůl. Jenže Tomášovi se to nelíbí a slibuje za to nějaké body dolů. Bára začne svou večeři bruschettou, kterou považuje za snadný, ale celkem spolehlivý předkrm; nedá moc práce, ale hostům většinou chutná. Někomu přesto vadí, že na bruschettu hostitelka neupekla vlastní pečivo.

Všichni se docela těší na polévku, což je poctivý hovězí vývar s domácími nudlemi, který vypadá, že by mohl být docela silný, jenže prý není. Alespoň podle Jiřího je průměrný, až podprůměrný a bohužel slabý. Barboře hodně chutná minutkové maso s bramborem, proto se na hlavní chod spolehne na vepřovou panenku a šťouchačky, což se jí povede. Jídlo ale doprovodí dvě omáčky – pepřová a žampionová, a ty už slaví menší úspěch. Pepřová je prý peřová až moc, v žampionové je zase moc mouky i cibule. Jak dopadne pečený cheesecake? Bude aspoň moučník nezpochybnitelným úspěchem třetího večera? To by mohlo vyjít, když je Bára vyučená cukrářka…

Čtvrtek: Řidič kamionu Tomáš (51) má odvahu. Na stará kolena si pořídil tři děti a hosty pozve do hotelu. Nebo kde to vlastně je?

Ve čtvrtek se vysvětlí, proč Tomáš nesl tak nelibě, když Jiří a Barbora nevařili doma. Sám vaří ve stísněných podmínkách, ale žádné náhradní prostory si nezvolil, hosty pozve k sobě. Kde to ale vlastně je? U vchodu je napsané hotel, možná je to ubytovna nebo snad nájemní byt? Hosté jsou na rozpacích, kam se to vlastně dostali, a Tomáš je ve zmatcích. Jeho mladá manželka mu omylem odnesla všechny klíče a hosté vězí na chodbě za skleněnými dveřmi, jenže hostitel jim nemůže otevřít. Musí proto poprosit o klíče sousedy. Je mu to evidentně nepříjemné, ale nějak návštěvu dovnitř dostat musí! Start čtvrté večeře má snad to nejhorší za sebou, Teď už musí Tomáš dokázat, že vařit umí a kulinářství rozumí. A stejně jako celý týden i jeho večer má už jen vzestupný trend.

Předkrm není žádná tuctovka, jde o vlastnoručně sesbírané houby – ty nemusí Bára. Po hříbkové směsi na toustovém chlebu přijde italská minestrone sypaná parmazánem. Tomáš dával při vaření i servírování pozor na detaily, ničím se nakonec nenechal rozhodit a vyplatilo se, soupeři vracejí samé prázdné talíře, což kuchaře pochopitelně těší. Vepřová panenka na bylinkovém másle, grilovaná zelenina a petrželové brambory mají už jen úspěch, maso je právě tak akorát, dokonce i Jiří kolegu vehementně chválí. Poslední chod, zmrzlina s ovocem přelitá pudinkem, je jednoduchý dezert, ale večer je to příjemný. A hostitel, kterému nechybí smysl pro humor, se snaží, aby hostům nic nechybělo, aby se bavili a aby se jim u něj líbilo.

Pátek: Geografka, rockerka a motorkářka Hana (35) riskuje se zajímavým menu, pronásleduje ji ale smůla. Rozbije mixér, první várka knedlíků skončí v záchodě a její hosty přepadnou lapkové…

Potetovaná Hanka je odvážná nejen svými koníčky, ale i tím, že do menu zařadí suroviny, s nimiž může docela narazit – houby, ryby i zvěřinu. Houby jsou stejně jako včera i v předkrmu – jde o závin s hříbky, šunkou a nivou. Největším riskem je druhý chod – opravdová rybí polévka z kapřích hlav, jak ji známe z vánoční tabule. Je to neotřelá volba, vždyť rybí polévku si často nedají na Ježíška ani ti, co smaženého kapra pak rádi snědí. Jak dopadne Hanka? Překvapivě dobře, navíc je to velmi pozorná hostitelka, která myslí na všechny, takže Katce, která nesmí ryby, udělá náhradní kuřecí vývar, a Báře s lehkou celiakií zase připraví zvláštní krutony i knedlíky. Tím se jí vaření samozřejmě poněkud zkomplikuje a čas letí. Navíc se zdrží i tím, že pokazí karlovarský knedlík ke své srnčí svíčkové s brusinkami.

Hanka to nevzdá a uplácá knedlíky nové, ty první se rozvařily tak, že skončily v toaletní míse. Omáčka k jelenovi se trochu srazila, ale jinak je to chutný hlavní chod. A zvěřina je třeba pro Kateřinu zajímavá životní premiéra. Zajímavý je i poslední jogurtový dortík, domácí jogurt si totiž hostitelka vyrábí sama. A co Hanku ještě zdrží a navíc také pěkně naštve? Vánoční dárek, nový tyčový mixér, se jí rozbije, ledva ho vyndá z krabice. A zrovna když ho nejvíc potřebuje. To je fakt pech! Přesto Hanka vydrží být příjemnou hostitelkou s promyšlenou i legrační zábavou. Hosty překvapí, když je u dezertu přepadnou loupežníci…

Kdo to nakonec v Pardubickém kraji vyhraje? Využije někdo během poslední večeře příležitost probrat, co ho trápí? A jak dopadne Jirka, který tento týden skládal reparát?

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.