Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory

Velká porce jídla, které není na našem stole každý den a třeba v restauraci Zdeňka Pohlreicha patří k šéfovým stálicím, kupodivu dívkám moc nechutnalo.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Michal Chalupa

Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory
Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory

Suroviny

5 ksjehněčího kolínka
5 ksčervených cibulí
4 ksvyzrálá rajčata
3stroužky česneku
300 mlčerveného vína
3větvičky rozmarýnu
tuk
pár lístků šalvěje
4velké hrsti listů baby špenátu
brambory dle potřeby
2palice česneku
pár kapekolivový olej
Reklama

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, rozpůlená rajčata a čerstvé bylinky. Kolínka zatáhneme a položíme do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme dvě až tři hodiny v troubě rozehřáté na 170°C. V polovině pečení ho obrátíme. V této chvíli přidáme česnek, který na šířku rozkrojíme, lehce pokapeme olejem, osolíme.
  2. Mezitím si na té samé pánvi spaříme špenát a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Základ z pečeného masa propasírujeme, nezahušťujeme, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme. Ke konci ve šťávě rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní. Už nevaříme! Podáváme se šťouchanými brambory.
Reklama
Reklama