Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory s rukolou a parmezánem

Před podáváním můžete kolínka ještě krátce opéct pod grilem, radí první amatérský kuchař.

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Ladislav Bukva

Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory s rukolou a parmezánem
Jehněčí kolínko na červeném víně, šťouchané brambory s rukolou a parmezánem

reklama

Suroviny

5 kszadní jehněčí kolínko (každé o váze asi 350 g)
1,2 kgbrambor
200 grukoly
hrst sýra parmazánového typu
4 lžícemásla
2středně velké cibule
2mrkve
2petrzele
1/2celeru
2lžíce rajského protlaku
5stroužků česneku
500 mlsuchého červeného vína
6bobkových listů
1snítka rozmarýnu
1snítka tymiánu
8kuliček nového koření
100 mlrostlinného oleje
sůl, pepř

Postup

  1. Kolínka odblaníme, omyjeme a osušíme, osolíme a opepříme. Následně v kastrolu na rozpáleném rostlinném oleji opečeme ze všech stran dohněda. Maso vyndáme a slijeme všechen tuk.
  2. Na oleji si mezitím orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Opékáme zhruba pět minut dozlatova, poté přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme další dvě minuty. Do zeleninové směsi vhodíme bobkový list, nové koření, snítku rozmarýnu a česnek nakrájený na plátky. Promícháme, zlehka opečeme, přidáme protlak a znovu krátce restujeme. Potom všechno zalijeme vínem, které necháme vyvařit. Vmícháme deci vody tento základ přelijeme do pekáče a vyskládáme na něj odležená kolínka. Pečeme přibližně dvě hodiny doměkka.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a propláchneme čistou vodou, osolíme a vaříme do měkka. Hotové́ brambory rozšťoucháme, přidáme pokrájenou rukolu a sýr.
  4. Z upečeného masa slijeme do kastrolu šťávu z výpeku, přidáme půl litru vody a vaříme 10 minut. Poté šťávu přecedíme, znovu vrátíme na sporák a zredukujeme asi na polovinu. Nakonec do šťávy zašleháme studené máslo a odstavíme ji z plotny. Podle chuti dosolíme, dokořeníme.

reklama