Jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Josef Zábranský

Jehněčí kýta se špenátem a nádivkou
Jehněčí kýta se špenátem a nádivkou

Suroviny

1,5 kgjehněčí kýty s kostí
40 mlolivového oleje
lístky ze snítky tymiánu
10stroužků česneku
100 gmrkve a celeru
50 grajčat
20 ghladké mouky
100 glistového špenátu
3stroužky česneku
1lžíce másla
Na nádivku
7rohlíků
7vajec
100 mlmléka
muškátový ořech
hladkolistá zelená petržel
medvědí česnek
50 gmásla, rozpuštěného
máslo + strouhanka na vymazání pekáče
Reklama

Postup

  1. Jehněčí kýtu si den předem vykostíme, osolíme, opepříme. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promícháme v misce, směsí maso potřeme a necháme v lednici marinovat.
  2. Před pečením přidáme do pekáče kost, vložíme kýtu, zbylých šest stroužků neoloupaného česneku, mrkev, celer a rajčata nakrájené na kostky. Lehce podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 25 minut při 165°C, pak přikryjeme a pečeme hodinu a půl při 120°C do změknutí. Výpek scedíme, zahřejeme, zaprášíme moukou a pořádně promícháme. Dochutíme solí, pepřem.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené tři stroužky česneku, listový špenát, který lehce ho spaříme.
  4. Nádivka: Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, přidáme žloutky, muškátový oříšek, petržel, medvědí česnek a máslo. Z bílků vyšleháme sníh, který postupně přidáváme do směsi. Tu vlijeme do připraveného vymazaného a vysypaného pekáčku, vložíme na deset minut do trouby zapnuté na 200°C a asi na 20 minut při 150°C.
Reklama
Reklama