Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Stanislav Kubín

Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem
Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem

reklama

Suroviny

1 MLsádla
1 MLmásla
1mrkev
1petržel
hovězí vývar
kopr v nálevu
čerstvý kopr
hrst hladké mouky
smetana
5vajec
2 PLocta
1cibule
2 - 3brambory
sůl
pepř

Postup

  1. Na lžičce másla a sádla si necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory a petržel a necháme restovat. Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit. Postupně mícháme. Po cca 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
  2. V malém hrnci si necháme vařit vodu, kterou lehce osolíme a dáme dvě polévkové lžíce octa. Lžičkou uděláme vír a rychle vložíme vejce. Ve výru stačí cca 20–30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky. Bokem si nasekáme čerstvý kopr a na závěr posypeme.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!