Jihočeská kulajda se zastřeným vejcem
Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Suroviny
1 ML | sádla |
1 ML | másla |
1 | mrkev |
1 | petržel |
hovězí vývar | |
kopr v nálevu | |
čerstvý kopr | |
hrst hladké mouky | |
smetana | |
5 | vajec |
2 PL | octa |
1 | cibule |
2 - 3 | brambory |
sůl | |
pepř |
Postup
- Na lžičce másla a sádla si necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory a petržel a necháme restovat. Až máme zeleninu hezky zlatou, tak zaprášíme hrstí mouky a necháme orestovat. Poté přidáme hovězí vývar, kopr z nálevu (ale bez nálevu), opepříme a necháme vařit. Postupně mícháme. Po cca 20–25 minutách přidáme smetanu a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
- V malém hrnci si necháme vařit vodu, kterou lehce osolíme a dáme dvě polévkové lžíce octa. Lžičkou uděláme vír a rychle vložíme vejce. Ve výru stačí cca 20–30 vteřin a je hotovo. Opatrně vyjmeme a vložíme do servírované polévky. Bokem si nasekáme čerstvý kopr a na závěr posypeme.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací