Kachní játra na víně se šalotkou a tatarkou
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
600 g | kachních jater |
190 g | másla |
600 g | šalotky |
200 ml | suchého červeného vína |
2 ML | třtinového cukru |
petržel (na ozdobu) | |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Tatarka: | |
---|---|
200 g | majonézy |
10 g | kremžské hořčice |
60 g | šalotky |
60 g | nakládaných okurek+ lák z okurek (větší lžička) |
1 PL | worcesterské omáčky |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Pečivo: | |
---|---|
500 g | hladké mouky |
300 ml | vlažného mléka |
75 g | másla |
1/2 | kostky čerstvého droždí (21 g) |
1 ML | moučkového cukru |
10 g | soli |
slaná voda | |
mák nebo sůl na ozdobu |
Postup
- Očistíme si játra, necháme na větší kusy a nakrájíme si šalotku na kolečka. Na pánvi si zpěníme 70 g másla a začneme opékat šalotku na mírném ohni. Jakmile cibule zlátne, tak na druhé pánvi si necháme zpěnit 50 g másla – přidáme 1/3 šalotky a játra. Na pánvi játra osolíme, opepříme z obou stran a restujeme cca 2 minuty. K játrům přidáme víno, cukr a vaříme cca 4 minuty. Poté stáhneme z ohně a k játrům vmícháme zbylé máslo (70 g) a šalotku jemně osolíme. Servírujeme se šalotkou, petrželkou, tatarkou a pečivem.
- Tatarka: Šalotku očistíme, nakrájíme najemno a okurku také nakrájíme najemno. Přidáme zbylé suroviny a necháme v lednici vychladit.
- Pečivo: Připravíme si slanou vodu a rozehřejeme máslo. Kvásek – droždí – dáme do malé plastové misky, posypeme přesátým cukrem a rozmačkáme vidličkou na kaši. Zasypeme lžící mouky a přilijeme 100 ml vlažného mléka. Vše rozmícháme a necháme 10 minut zpěnit na teplém místě. Máslo smícháme s moukou, solí a zbytkem mléka. Přidáme zpěněný kvásek a hněteme do hebkého těsta. Těsto dáme do plastové misky, přehodíme utěrkou a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut (dokud nezíská dvojnásobný objem). Následně si vytvarujeme požadovaný tvar na vále a necháme na plechu pod utěrkou kynout dalších 20 minut. Zapnu troubu na 170 °C na horký vzduch. Pečivo si lehce nařízneme, pomažeme slanou vodou a plech vložíme do trouby na 10 minut. Pečivo potřeme znovu slanou vodu a necháme dopéct (cca 15–20 minut). Upečené pečivo necháme vychladnout na mřížce.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací