Kachní paštika s brusinkovým přelivem

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Nikola Petráčková

Kachní paštika s brusinkovým přelivem
Kachní paštika s brusinkovým přelivem

Suroviny

1větší stroužek česneku
1cibule
900 gkachních jater
200 mlčerveného suchého vína
100 gmásla
100 mlsmetany ke šlehání
svazek čerstvého tymiánu
3hrsti sušených brusinek
3hrsti mandlových plátků
sůl a čerstvě mletý pepř
opečené pečivo k podávání (chleba, francouzská bagetka, tousty)
želatina
brusinkový kompot

reklama

Postup

  1. Játra odblaníme, nakrájíme na stejně velké kousky a trochu osušíme papírovou utěrkou. Poté nakrájíme cibuli na půlkolečka, nastrouháme česnek a na pánvi rozpustíme 100 g másla. Cibuli necháme na másle změknout a přidáme k ní i česnek. Poté vložíme nakrájená játra a necháme je zatáhnout. Podlijeme je vínem a přidáme velkou hrst čerstvého tymiánu. Směs jemně mícháme a necháme odpařit alkohol, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. 
  2. Směs necháme chvíli vychladnout, přemístíme do mixéru, přidáme sušené brusinky, mandle, polovinu množství smetany a začneme mixovat. Postupně přidáváme další smetanu a šťávu z jater, dokud nedostaneme ideální konzistenci. Na závěr přidáme hrst čerstvého tymiánu, dochutíme a promixujeme.
  3. Brusinkový kompot zahřejeme v hrnci, pokud je hodně hustá, můžeme přidat trochu vody a přidáme nabobtnaný plátek želatiny. Paštiku nalijeme do misky a zalijeme připraveným brusinkovým přelivem. Takto hotovou paštiku necháme ztuhnout a servírujeme spolu s pečivem.

reklama