Kachní prsa s višňovou omáčkou, bramborovo-batátové pyré

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Patricie Vaculovičová

Kachní prsa s višňovou omáčkou, bramborovo-batátové pyré
Kachní prsa s višňovou omáčkou, bramborovo-batátové pyré

Suroviny

2kachní prsa s kůží
batáty a brambory
4 dclsmetany na vaření nebo šlehání
2šalotky
100 gmásla
200 gvišní
2 dclsladkého červeného vína
2 dclkuřecího vývaru
4snítky rozmarýnu
pomerančová kůra
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Nejprve si očistíme a oloupeme batáty, brambory a šalotku, nakrájíme na kostičky a společně na másle orestujeme. Po chvíli podlijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a necháme vařit. Mezitím si očistíme kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme ale pozor, abychom nenařízli i maso. Děláme to proto, aby se přes kůži dostala teplota i k masu a kůže se zbavila při opékání přebytečného tuku. Když už jsou batáty a brambory téměř uvařené doměkka, přidáme k nim smetanu a ještě povaříme.
  2. Prsa z obou stran osolíme, opepříme a položíme kůží dolů na studenou pánev. Poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu rozmarýn a ze všech stran důkladně opečeme, poté přidáme máslo a prsa jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty a brambory rozmixujeme na jemné pyré.
  3. Opečená prsa přendáme na menší pekáček a nastrouháme na ně pomerančovou kůru. Dáme péct na 10–12 minut do předem vyhřáté trouby na 175–180 °C.
  4. Mezitím si připravíme omáčku z višní. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme.
  5. Kachní prsa po 10–12 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme je na plátky a společně s batátovo-bramborovým pyré a omáčkou servírujeme.

reklama