Kachní stehna se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Denisa Váchová

Kachní stehna se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Kachní stehna se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

reklama

Suroviny

5kachních stehen
14stroužků česneku
500 mlčerveného vína
6snítek rozmarýnu
6-10sušených švestek
med (dle potřeby)
4-5 PLšvestkových povidel
4hřebíčky
mletý pepř
sůl
Karlovarský knedlík:
cca 30plátků toastového chleba nebo staré pečivo
10vajec
muškátový oříšek
2 dclmléka
2 PLmásla
petržel

Postup

  1. Kachní stehna omyjeme, prosolíme a vložíme do pekáčku. Následně opepříme, přidáme česnek, sušené švestky a rozmarýn. Zalijeme červeným vínem a dáme péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za půl hodiny přelijeme kachnu výpekem s vínem, teplotu snížíme na 180 °C. V případě, že by se tekutina rychle vypařovala, dolijeme vodou. Takto pečeme dalších 60 minut a dle potřeby podléváme, dokud není kachna upečená. V pekáči by mělo být poměrně velké množství tekutiny.
  2. Výpek slijeme do malého hrnce stranou i se švestkami, česnekem a lístky rozmarýnu (větvičky však vyhodíme). Po chvíli se začne oddělovat šťáva od tuku – ten pomocí lžíce odebereme stranou. Necháme-li výpek zchladnout a zatuhnout, tuková vrstva půjde snadno odstranit. Do výpeku přidáme povidla a med a celé rozehřejeme. S kořením krátce povaříme. Pak jej vyndáme a rozmixujeme dohladka.
  3. Karlovarský knedlík: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Petržel otrháme a listy nasekáme najemno. Ke žloutkům přidáme opečené pečivo nakrájené na kostky. Poté přidáme nasekanou petržel, rozpuštěné máslo, mléko a tuhý vyšlehaný sníh. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, špetkou soli a můžete přidat i pepř. Jemně, ale pořádně promícháme. Balíme pomocí potravinářské fólie a vaříme pod pokličkou 20–25 minut.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!