Kachní stehna se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
5 | kachních stehen |
14 | stroužků česneku |
500 ml | červeného vína |
6 | snítek rozmarýnu |
6-10 | sušených švestek |
med (dle potřeby) | |
4-5 PL | švestkových povidel |
4 | hřebíčky |
mletý pepř | |
sůl |
Karlovarský knedlík: | |
---|---|
cca 30 | plátků toastového chleba nebo staré pečivo |
10 | vajec |
muškátový oříšek | |
2 dcl | mléka |
2 PL | másla |
petržel |
Postup
- Kachní stehna omyjeme, prosolíme a vložíme do pekáčku. Následně opepříme, přidáme česnek, sušené švestky a rozmarýn. Zalijeme červeným vínem a dáme péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za půl hodiny přelijeme kachnu výpekem s vínem, teplotu snížíme na 180 °C. V případě, že by se tekutina rychle vypařovala, dolijeme vodou. Takto pečeme dalších 60 minut a dle potřeby podléváme, dokud není kachna upečená. V pekáči by mělo být poměrně velké množství tekutiny.
- Výpek slijeme do malého hrnce stranou i se švestkami, česnekem a lístky rozmarýnu (větvičky však vyhodíme). Po chvíli se začne oddělovat šťáva od tuku – ten pomocí lžíce odebereme stranou. Necháme-li výpek zchladnout a zatuhnout, tuková vrstva půjde snadno odstranit. Do výpeku přidáme povidla a med a celé rozehřejeme. S kořením krátce povaříme. Pak jej vyndáme a rozmixujeme dohladka.
- Karlovarský knedlík: Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Petržel otrháme a listy nasekáme najemno. Ke žloutkům přidáme opečené pečivo nakrájené na kostky. Poté přidáme nasekanou petržel, rozpuštěné máslo, mléko a tuhý vyšlehaný sníh. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, špetkou soli a můžete přidat i pepř. Jemně, ale pořádně promícháme. Balíme pomocí potravinářské fólie a vaříme pod pokličkou 20–25 minut.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací