Suroviny
500 g | hladké mouky |
1 PL | medu |
1 | čerstvého droždí |
1 ML | soli |
350 ml | mléka |
1 | vejce |
| kmín |
| mák |
| sůl |
Liptovská pomazánka: |
1/2 | cibule |
250 g | tučného tvarohu |
60 g | másla |
2 ML | sladké papriky |
| trochu mléka |
| sůl |
Postup
- Zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit med a droždí. Mléko smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na čtyři díly a vyválíme v bagety. Poté vložíme na plech, vyložený pečícím papírem, nařízneme na vršku bagety a necháme ještě 10 minut pod utěrkou kynout. Nakonec potřeme vejcem, aby se upekli krásně dozlatova a dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15-20 minut, můžeme posypat kmínem, solí nebo mákem.
- Liptovská pomazánka: Cibuli nastrouháme, smícháme s tvarohem, máslem, můžeme zředit trochu mléka a dochutíme paprikou a soli.
Související témata s článkem